logo F1online.sk

Stoddart si vie predstaviť príchod nového súkromného tímu

Po reštarte VC Toskánska 2020
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király28. 10. 2020

Pred časom vo Formule 1 pôsobil pán menom Paul Stoddart, ktorý viedol tím Minardi. Neskôr však svoje pôsobenie ukončil a najslabšiu stajňu v štartovom poli predal Red Bullu. V aktuálnom rozhovore uznal, že ak nové pravidlá a rozpočtový strop zafungujú, možno to priláka nejaký nový tím.

„V tejto chvíli je to určite zaujímavé, pretože rozpočty budú znižované,“ povedal Stoddart v rozhovore pre RaceFans. „Predtým sa rozpočty do istej miery vymkli spod kontroly, ale takto to začína vyzerať rozumnejšie.“

„Vidím šancu na to, že na scénu opäť prídu nejaké nové súkromné tímy. Nie som si istý, či sa tak stane už v roku 2022, ale podľa mňa existuje šanca, že pôsobenie v F1 bude dávať o niečo väčší zmysel. Veľa však bude záležať aj od toho, aké motorové pravidlá prijmú pre rok 2025 alebo 2026.“

Stoddart vyzdvihol kroky, ktoré Formula 1 v posledných rokoch spravila. Odkedy sa kormidla ujal Chase Carey, začalo sa všetko uberať správnym smerom a aj najatie Stefana Domenicaliho, ktorý ho čoskoro nahradí, je vraj „excelentná voľba“.

Jediný problém je v tom, že nový tím by musel zložiť 200 miliónov, ktoré by sa vo forme akéhosi odškodného rozdelili medzi ostatných. Toto je síce veľká bariéra vstupu, ale takto by to v skutočnosti nerobil asi nikto; výhodnejšie by bolo kúpiť niektoré z existujúcich zoskupení.

„Taký Gene Haas sa musí rozhodnúť, čo bude robiť, no a aj Alfa Romeo. A ktovie, či bude pokračovať Renault, pretože ani o tom nie som úplne presvedčený. Čas ukáže. Podľa mňa sa teda občas objavia tímy, ktoré bude možné kúpiť za menej, ako je tých 200 miliónov. Ak by som bol ja v podobnej pozícii, tak by som chcel nejakú stajňu odkúpiť a nestaval by som novú… aj keď by sme mali všetky potrebné zariadenia,” dodal Paul Stoddart.

Zmenami majiteľov prešla napríklad aj Force India, z ktorej je Racing Point, no a rovnako aj Williams. Niečo takéto je pomerne bežné a možno sa podobných zmien dočkáme aj v budúcnosti. Ťažko povedať.