logo F1online.sk

Podľa Verstappena zisk pole position nebol zadarmo

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 3. 2024

Max Verstappen má za sebou zvláštnu kvalifikáciu. Pole position síce získal, ale najrýchlejší v nej nebol. Na to sa však už história nebude pýtať. Držiteľ prvého kvalifikačného víťazstva v tomto roku je rád, že sa tvrdá práca celého tímu vyplatila. Získať bahrajnskú pole position bola drina.

Po predsezónnych testoch bol do pozície jasného favorita pasovaný Red Bull. Priebeh bahrajnského súťažného víkendu však mierne potešil priaznivcov napínavých súbojov, keďže červení býci už nepôsobili tak dominantne, ako sa čakalo. Max Verstappen chýbal na čele vo všetkých troch tréningoch a aj v prvých dvoch častiach kvalifikácie.

“Tento víkend to k nám neprišlo len tak,” rozhovoril sa Max Verstappen o tom, že spolu s celým tímom odviedli poriadny kus roboty, aby sa dostali na čelo. “Na testoch to bolo veľmi dobré, ale tento víkend začalo byť veľmi veterno. Poskladať to po stránke balansu bolo zrazu o čosi náročnejšie.”

“Bola to ustavičná práca až do kvalifikácie. Myslím si, že s autom sme sa dosť zlepšili, čo nám umožnilo zajazdiť kolo hodné pole position,” pripomenul záverečný pokus, v ktorom našiel ďalšie takmer tri desatiny.

Holanďan si napokon ani nevedel vysvetliť, kde sa tie desatinky k dobru vzali. “Akosi som mal väčšiu priľnavosť. V prvom výjazde som nemal najlepší pocit, auto sa nikdy poriadne nerozbehlo.”

V minulej sezóne sa vo veterných podmienkach trápilo napríklad Ferrari. V Maranelle však hlásia, že postavili oveľa stabilnejší monopost, ktorý sa nenechá len tak ľahko ovplyvniť vetrom. Vymenili si tak karty s Red Bullom?

Max Verstappen priznal, že poskladať celé kolo v takom vetre nebolo nič jednoduché. “Bola to veľmi tesná kvalifikácia a s náročnými poveternostnými podmienkami. Ak sa vám podarí poskladať celé kolo, môžete nájsť aj 1,5 desatiny sekundy v jednej zákrute.”

“V Q2 a Q3, najmä v Q3, nám to prialo. Po troške sme sa zlepšovali. V priebehu celej kvalifikácie sme videli veľmi tesné rozostupy a nikto netušil, komu sa nakoniec v Q3 podarí dostať na pole position. Sledovať to bolo vzrušujúce,” doplnil na záver.

Pérez lamentuje nad stintom s použitou sadou v Q3

Sergio Pérez pokračuje vo výkonoch z minulého roka. Ani tentoraz sa nedokázal vyrovnať svojmu tímovému kolegovi. V Q3 naňho stratil 0,358 sekundy a zaradil sa na piatu priečku.

Mexičan by vraj mohol skončiť aj vyššie, keby sa Red Bull nerozhodol jednu sadu mu odložiť na sobotu. “Jeden pokus som musel zajazdiť na použitých gumách. Žiaľ, v tretej časti kvalifikácie som nemal k dispozícii dve nové sady. Rozhodli sme sa jednu sadu ušetriť na nedeľu. Dúfame, že to prinesie svoje ovocie.”

Aj tento faktor rozhodol o Pérezovej konečnej pozícii. “Všetko je veľmi tesné. Nemal som zrovna dobrý výjazd z prvej zákruty a stratil som dve alebo tri miesta, keďže je to tu také nabité. Žiaľ, o jednu sadu sme prišli v Q2, keď sme si mysleli, že nie sme v bezpečí, ale boli sme.”

“Kolo sme prerušili o čosi skôr, ale guma už bola načatá, takže mi zostal len jeden pokus,” pripomenul záver kvalifikácie. “Ale je to veľmi tesné a v sobotu by sme sa mali dočkať peknej bitky.”

Súvisiace články