logo F1online.sk

Russell: Zatiaľ moje najlepšie preteky v F1

George Russell
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2020

Britský mladík George Russell čelil v Portugalsku otázkam o svojej budúcnosti. Na špekulácie odpovedal tým najlepším možným spôsobom. Prvé body síce nezískal, no dokázal, že Williams už nie je len „príveskom“ schopným obsadiť akurát tak posledné dve miesta.

Tímu z Grove však chýba trocha šťastia. V Portugalsku predviedol George Russell ďalšiu parádnu kvalifikáciu. V pretekoch sa potom tak trochu očakával jeho prepad. Nestalo sa. Šampión Formuly 2 z roku 2018 sa chvíľu pohyboval na bodovaných priečkach a zviedol niekoľko súbojov s jazdcami silnejších tímov.

„Užil som si to. Boli to pravdepodobne moje najlepšie preteky vo Formule 1,“ povedal po portugalskom víkende Russell. „Je to už taká klasika, keď prídu naše lepšie preteky, takmer každý ich dokončí alebo nepríde žiadny safety car v tom správnom momente.“

„Ale som spokojný, tento víkend bol skrátka skvelý. Od pretekov k pretekom mám stále viac sebadôvery, keďže už dokážem pretekať s ostatnými. Zviedol som pekné súboje s Estebanom na štarte, počas pretekov tiež s Alexom, Antoniom alebo Sebastianom.“

Aj keď bol Russell po pretekoch spokojný, faktom zostáva, že za bodovanými priečkami na štrnástom mieste stále dosť zaostal. Síce za sebou nechal piatich súperov, no aj tak bez bodu. Williams síce ukazuje zlepšenú formu, na zisk bodov však stále potrebuje dávku šťastia i vhodné okolnosti.

„Zrejme by sme boli na bodoch mať takéto preteky napríklad na Nürburgringu, kde vypadlo päť áut z najlepšej desiatky,“ povedal Russell.

„Nie sme tu, aby sme týždeň čo týždeň hádzali kockou. Sme tu, aby sme týždeň čo týždeň bojovali o čo najlepší výsledok. Ak by sme každé preteky len hádzali kockou a dúfali, že sa veci obrátia v náš prospech, stratili by sme motiváciu, pretože v deviatich z desiatich prípadov by sme šťastie nemali.“

Britský mladík tiež považuje portugalský víkend za dôkaz toho, že Williams už nemá najpomalšie auto v štartovom poli. V kvalifikácii totiž dokázal poraziť obe Alfy Romeo i oba Haasy, v pretekoch sa pred neho z kvarteta hlavných súperov dostal len Kimi Räikkönen. Naproti tomu, jeho tímový kolega Nicholas Latifi im v sobotu i nedeľu podľahol.

„Povedal by som, že sme na rovnakej úrovni, ako Alfa Romeo. Haas je mierne za nami,“ zhodnotil Russell.

Súvisiace články