logo F1online.sk

Ocon by zvládol na stredne tvrdej zmesi aj celé preteky

Esteban Ocon
© Renault Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2020

Francúzsky pilot Esteban Ocon išiel počas Veľkej ceny Portugalska prvýkrát do boxov ako úplne posledný z dvadsiatky pilotov. Pneumatiky boli v Portimau veľkou témou, no ich degradácia napokon v chladných podmienkach a na novom asfalte, nebola vôbec taká veľká. Dokonalo to predviedol aj jazdec Renaultu.

Pierre Gasly zvládol na mäkkej zmesi vyše tridsať kôl. Keď šiel v štyridsiatom okruhu do boxov prezúvať stredne tvrdé gumy Lewis Hamilton, reportoval tímu, že pneumatiky sú stále okej. Tomu sa dá veriť, keďže Renault povolal Estebana Ocona do boxov až v 53. kole. Francúz potom po pretekoch povedal, že by to bez problémov zvládol až do konca, pravidlá však vyžadujú minimálne jednu zastávku.

„Boli to solídne preteky,“ povedal Ocon. „Štart bol trochu šialený. V čase, keď sa rozsvecovali červené svetlá, začalo pršať. Hovoril som si: ‚Wau, dobré načasovanie‘. V niektorých zákrutách to naozaj veľmi kĺzalo. Dokázali sme však na stredne tvrdých pneumatikách vydržať naozaj dlho. Bolo to dobré, som veľmi spokojný.“

„Dobre sme s tímom zvládli vzájomnú komunikáciu a na rovnakej sade pneumatík sme zvládli až 55 kôl. Pritom sme z kola na kolo zrýchľovali. Som veľmi spokojný. Museli sme zastaviť v boxoch, no na týchto gumách sme preteky pokojne mohli aj dokončiť.“

„Mať obe autá na bodoch počas víkendu, kedy sme sa trápili a nemali tempo značí, že aj v ťažkých momentoch máme výkonnosť na zisk bodov,“ dodal francúzsky pretekár.

A čo viac, Ocon preťal cieľovú pásku pred svojim tímovým kolegom, ktorý ho v tejto sezóne zatiaľ jednoznačne poráža. V pretekoch, ktoré obaja piloti Renaultu dokončili, zdolal Ocon Ricciarda zatiaľ len na Veľkej cene 70. výročia. Kvôli tomu sa tlak na Francúzových pleciach zvyšoval, v Portugalsku však podal dobrý výkon. Uznávaný reportér Edd Straw udelil vo svojom popretekovom hodnotení obom jazdcom rovnakú známku, a síce 7,7/10.

„Som šťastný, že som pred ním. Som k nemu stále bližšie a bližšie, čo je skvelý pocit,“ dodal Ocon.

Súvisiace články