logo F1online.sk

Komacu: Cielime na ôsme miesto

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 2. 2024

Haas sa v posledných ročníkoch pohyboval v Pohári konštruktérov zväčša na poslednej, prípadne predposlednej pozícii. V tejto sezóne by si chcel o niečo polepšiť – hoci len nepatrne. Americký celok by rád poskočil na ôsme miesto a oproti vlaňajšku sa tak vyšvihol o dve priečky.

Haas je spoločne s Alpinom, prípadne Williamsom, považovaný za najväčšieho outsidera na štartovom rošte. A šéf tímu Ajao Komacu si to dobre uvedomuje. Japonec nemá pred rokom 2024 veľké očakávania, no potešilo by ho, keby americký tím obsadil aspoň celkové ôsme miesto.

„Na desiatom mieste pochopiteľne byť nechceme,“ utrúsil Komacu. „Zo začiatku by sme sa radi pohybovali na ôsmej priečke. Ale to samozrejme znamená, že by sme museli porážať dva tímy. Otázke znie, ktoré by to boli?“ položil si rečnícku otázku rodák z Tokia.

„Podstatou tohtoročného šampionátu bude vedieť navzájom spolupracovať. Len tak budeme môcť napredovať a zlepšiť sa. To je to, na čo sa sústredím,“ poznamenal japonský inžinier.

Piloti Haasu odkrútili na predsezónnych testoch viac kôl ako ktorýkoľvek iný tím. Americký celok tak získal množstvo dôležitých dát, ktoré poslúžia ako odrazový mostík pre ďalšie napredovanie.

„Na základe našich pretekových simulácií vieme, že máme čo zlepšovať. Zároveň je však auto plne pripravené na to, aby v Bahrajne vyrazilo na trať. Keďže sme si vlani v kvalifikáciách počínali nad očakávania, dosiaľ sme sa viac-menej upriamovali na pretekové tempo.“

„Na kvalifikačnú rýchlosť sme si po prvýkrát posvietili až v piatok, ale opäť sa zdala byť slušná. Testy hodnotím nad očakávania, vstúpili sme do sezóny tou správnou nohou. S doterajším počínaním si tímu som veľmi spokojný a chcel by som sa touto cestou poďakovať všetkým zainteresovaným,“ uzavrel Komacu.