logo F1online.sk

Spory vo Ferrari? Vidím to na dátach, hovorí Vettel

Sebastian Vettel
© Facebook/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala25. 10. 2020

Z pohľadu aktuálnej formy Sebastiana Vettela je desiate miesto a zisk jedného bodu dobrým výsledkom. Nemec ale vôbec nie je spokojný. Po ďalšom úmornom dni poukazuje aj na rozdiely medzi jeho monopostom a monopostom Charlesa Leclerca.

Monačan si vybojoval chvályhodné štvrté miesto a do tímovej pokladnice prispel ďalšími cennými bodmi. V konštruktérskom šampionáte sa pod výsledkom Ferrari podpísal levím podielom, získal až 81 percent bodov Scuderie. Vettel dal horko-ťažko dokopy ten zvyšok.

Aj keď to Leclerc určite nemyslel povýšenecky či nepriateľsky, Vettela dosť prefackal pochvalou po pretekoch. Na inžinierovu správu o tom, že sa Sebastianovi Vettelovi podarilo získať desiate miesto a jeden bod, Leclerc zhodnotil: “Dobré.” Z učňa sa stáva učiteľ, ktorý chváli aj drobné pokroky.

Sebastian Vettel medzitým pôsobí zúfalo a zo svojho výsledku nemá absolútne žiadnu radosť. To je pochopiteľné, asi žiaden majster sveta sa nemôže radovať z desiateho miesta. “Nie som tu na to, aby som získal jeden bod.”

“V úvodných kolách som mal kopu problémov. Auto bolo akoby na vypínač. Znovu a znovu som prichádzal o priľnavosť. Ťažko si vybudujete dôveru v auto, chýba mu konzistentnosť,” vysvetľoval stratu na Charlesa Leclerca Vettel.

A hoci sa tomu dlho bránil, tentoraz v rozhovore pre RTL naznačil, že jeho auto sa musí líšiť od auta jeho kolegu, ktorý skončil štvrtý. “Očividne je to druhé auto oveľa rýchlejšie. Stále strácam v tých istých pasážach, vidím to na dátach. Idiotovi by sa tie časy možno nepodarilo dorovnať. Ale či ja som úplný idiot, o tom si dovolím pochybovať. Napriek tomu to v tých zákrutách nejde.”

Podporu vo Ferrari má navyše obmedzenú. “Je to komplikovaná situácia. Snažím sa z celých svojich síl a napriek tomu, že pracujem tvrdo, nenachádzame riešenie. V rámci môjho úzkeho okruhu ľudí robíme, čo sa dá.” Do tohto kruhu spadá Riccardo Adami, jeho pretekový inžinier, dátový inžinier a technik. “Vylepšenia, ktoré sme sem priniesli, sú len drobné veci. Je to v podstate také isté auto ako na začiatku roka. Možnože nám viac sedel tento okruh. Charlesovi sa darí, no keď na to zatlačím ja, väčšinou vyletím z trate.”

Vettel dal už viackrát jasne najavo, že sezónu chce dokončiť vo Ferrari bez ohľadu na to, aké silné vlnobitie bude zmietať jeho loď. Jeho povesť utrpela vážne škrabance, lepšie by možno bolo odísť predčasne. Vettela ale kritici neznechucujú. “Tie klebety ma absolútne nezaujímajú.”

“Musím hľadieť na seba a robiť si to svoje. Ale samozrejme, že to bolí, hlavne preto, že moje vlastné očakávania sú vyššie ako tie zvonku. Ťažko sa to trávi, pretože som príliš ambiciózny a príliš hladný po úspechu,” vyspovedal sa Vettel.