logo F1online.sk

Marko: Verstappena nezlákajú peniaze, no v kontrakte má isté výstupné klauzuly

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Prestup Lewisa Hamiltona do Ferrari opäť ukázal, že vo Formule 1 treba čakať aj nečakané. Pred mesiacom by nikomu ani nenapadlo spájať sedemnásobného majstra sveta s inou stajňou. To má potenciál zvýšiť neistotu aj v iných tímoch, ktoré si myslia, že ich hviezdy nikam neodídu. Sebaistota však srší z Helmuta Marka, ktorý sa nebojí toho, že by Maxa Verstappena opantala štedrá ponuka konkurencie.

Mercedes stojí pred náročným rozhodnutím. Po odchode Lewisa Hamiltona musí nájsť Georgeovi Russellovi vhodného tímového kolegu. Je preto prirodzené, že sa v tejto súvislosti špekuluje aj o Maxovi Verstappenovi, ktorého by mohol uloviť na kufrík plný peňazí. Ak by Mercedes niečo také dokázal, Red Bull by tým výrazne oslabil. Stačí si len predstaviť, ako by vyzerala predchádzajúca sezóna, keby v Red Bulle sedeli dvaja Pérezovia.

Max Verstappen síce pred pár dňami odkázal, že momentálne nad prestupom neuvažuje, ale jedným dychom dodal, že “nikdy nehovor nikdy”.

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko sa pre ServusTV vyjadril aj na margo súčasnej zmluvy Maxa Verstappena, ktorá vraj Holanďanovi za istých podmienok umožňuje odísť aj bez toho, aby ho niekto musel “vykúpiť”.

“Tak ako každý kontrakt vo Formule 1, aj v tomto sú isté klauzuly, ak nebudú splnené isté kritériá úspešnosti. Tieto sú aj súčasťou Maxovej zmluvy,” potvrdil Helmut Marko, podľa ktorého o Verstappenovom zotrvaní bude rozhodovať výkonnosť monopostu, nie počet núl v sume, ktorú mu ponúkne konkurencia.

“Nemyslím si, že pri Maxovi by bola nejaká nepredstaviteľne veľká hora peňazí problém,” zamyslel sa víťaz 24-hodinovky Le Mans 1971. “Keby sme však neboli schopní mu poskytnúť auto, ktoré by malo víťazný potenciál… Samozrejme, že ho zaujímajú pretekárske úspechy. Človek skrátka nemladne.”

Max Verstappen viackrát deklaroval svoj záujem pretekať aj v iných sériách. Ak nebude v Red Bulle vyhrávať, môže prestúpiť ku konkurencii, ale pokojne sa poobzerať aj po vytrvalostných kategóriách, ktoré ho lákajú. “Ak by v Red Bulle nevidel potenciál a došlo by na tieto kritériá, tak je jasné, že sa začne obzerať po iných možnostiach. Kde by sa však našlo niečo lepšie?”

Vo Formule 1 nikde, aspoň teraz nie. Najlukratívnejšie miesto je práve to v Red Bulle. Záujem oň je veľký a Sergio Pérez bude mať čo robiť, aby sa v ňom udržal. “Pérez má kontrakt aj na rok 2024, je to na ňom,” poznamenal na margo Péreza Marko. “Ak bude mať podobnú formu ako na posledných veľkých cenách roka 2023, v pohode sa budeme môcť baviť o predĺžení.”

“Ricciardo zas musí ukázať, že má Cunodu jasne pod palcom. V tom prípade by aj z neho mohol byť kandidát. Pýtate sa však na termín. Poviem to takto: Po letnej prestávke by ste už mali mať pripravené návrhy, o ktorých sa bude uvažovať,” uzavrel.