logo F1online.sk

Di Resta: Hamiltona muselo niečo presvedčiť, aby šiel do Ferrari

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Lewis Hamilton už v týchto chvíľach spoznáva posledný monopost Mercedesu, do ktorého sa počas svojej kariéry v F1 posadí. O rok ho vymení za auto Ferrari. Na jednej strane si tým vraj splní svoj detský sen, no podľa Paula di Restu to určite nebude jeho jediná motivácia.

Rodák zo Stevenage nie je veľmi prelietavým jazdcom. Vo Formule 1 je už od roku 2007, no tím menil len raz. Nie je to však veľmi prekvapujúce, keď si uvedomíme, že väčšinou mal pod zadkom majstrovský monopost, alebo aspoň taký, s ktorým mohol bojovať o popredné priečky.

“Trochu ma to prekvapilo,” komentoval Hamiltonov prestup do Ferrari Paul di Resta v rozhovore pre sport.de. “Asi sa dalo čakať, že raz to príde. Na druhej strane pre niekoho, kto bol vo Formule 1 tak dlho, dosiahol také úspechy a každé jedno kolo odjazdil a každý úspech získal s motormi Mercedesu, je takáto zmena naozaj veľká udalosť.”

Doposiaľ jediný prestup z McLarenu do Mercedesu sa vraj nerodil ľahko, no nakoniec ho vedenie strieborných šípov presvedčilo. Prezradilo mu totiž, čo sa v zákulisí chystá. Mercedes už v roku 2012 naberal sebavedomie; pohonná jednotka bola totiž na míle vzdialená konkurencii.

Prezradilo teraz Ferrari Lewisovi Hamiltonovi niečo v súvislosti s rokom 2026? Nedá sa vylúčiť, že budeme svedkami podobného husárskeho kúsku, aký sa mu podaril prestupom do Mercedesu. Netreba zabudnúť na to, že Lewis Hamilton a Frédéric Vasseur sa veľmi dobre poznajú z juniorských čias budúceho sedemnásobného majstra sveta. Britský jazdec pred svojím príchodom do F1 jazdil za tím ART, ktorému vtedy šéfoval práve Fred Vasseur.

“Fred je rodený pretekár. Pred rokmi som s Fredom pretekal rovnako ako Lewis, takže ho pozná,” pokračoval di Resta s odkazom na dôveru, ktorá panuje medzi budúcim šéfom a jazdcom. “Je to ten správny človek? To povie až čas. Potrebujú nejakú silnejšiu osobnosť? O desať rokov sa budeme pozerať do minulosti a hodnotiť: Bola to správna vec?”

“Je však zrejmé, že Lewis je presvedčený. Očividne dostal nejaké záruky, dali mu niečo, čo ho pritiahlo,” skonštatoval komentátor britskej Sky Sports F1, ktorého táto prestupová bomba potešila. “Sú to skvelé správy pre motoršport a Formulu 1, že tam prestupuje.”

“Ak by vyhral titul s Ferrari, tak by to bol preňho ďalší krok smerom hore. Bola by to veľká pečať kvality jeho kariéry, ktorá už aj bez toho je úžasná. Ale bude to ťažká úloha,” dodal.