logo F1online.sk

Na širokú dostupnosť kanálov Nova Sport 5 a Nova Sport 6 to zatiaľ nevyzerá

Po štarte VC Saudskej Arábie 2023: Fernando Alonso, Sergio Pérez, Carlos Sainz
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 2. 2024

Kým svet Formuly 1 aktuálne najviac trápi situácia okolo šéfa Red Bullu Christiana Hornera, slovenských a českých fanúšikov zaujíma, či v tomto roku budú mať možnosť vôbec sledovať Formulu 1. Do štartu sezóny zostávajú už len dva týždne a situácia je zatiaľ pomerne pesimistická. Skupina Nova totiž celkom očividne považuje nové kanály za exkluzivitu, za ktorú sú v súčasnosti ochotní zaplatiť len niektorí poskytovatelia.

Situáciu skúmal portál Živé.sk, ktorého závery zatiaľ vyzerajú pre fanúšikov pochmúrne. Aj keď ju náhodou váš poskytovateľ v ponuke má, musíte si priplatiť, aby ste kanály Nova Sport 5 a Nova Sport 6 získali. Niektorí sú ochotní tak urobiť, ale ich poskytovateľ sa zatiaľ nedokázal dohodnúť s Novou na ich zaradení do ponuky. Dôvodom sú peniaze.

„Nás zaujímalo, aká bude dostupnosť nových staníc a preto sme od operátorov zisťovali, či ich chcú pridať do ponuky. Viacerí z operátorov však v diskusiách s nami naznačujú, že kanály budú mimoriadne drahé a nebudú si ich môcť dovoliť,“ píše Živé.sk, ktoré poukazuje na problém, ktorý slovenskí a českí fanúšikovia v posledných týždňoch intenzívne riešia.

Už teraz je problém s dostupnosťou kanálov Nova Sport 3 a 4, ktoré majú vo svojej ponuke len tí najväčší – Telekom, Digi TV, Orange a Skylink. Dôvod je rovnaký ako v prípade dostupnosti nových staníc Nova Sport 5 a 6, čo je dosť pochmúrna vyhliadka pre všetkých formulových fanúšikov v Čechách a na Slovensku. Na Slovensku má Novu Sport 5 zazmluvnený len Skylink v balíčkoch Kombi+ (123 programov v cene 19,90 eur za mesiac) a Komplet (132 programov v cene 45 eur za mesiac). Je teda zrejmé, že Nova Sport 5 je skutočne exkluzívna. Skylink sa pritom s Novou stále formálne nedohodol na zaradení Nova Sport 6 do ponuky.

„Viacerí menší a stredne veľkí hráči v rozhovoroch s našou redakciou tvrdia, že niektorí z nich síce formálne ponuku na zaradenie dostali, je však úplne mimo ich finančných možností. Ak by sa vraj rozhodli zaradiť kanály za takýchto podmienok, ceny balíčkov by museli výrazne vzrásť,“ píše Živé.sk.

Tento portál pritom vyzval ostatných operátorov na vyjadrenie k situácii okolo Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Ich slová zatiaľ fanúšikom nepridali na optimizme.

Telekom, Orange, UPC, Antik, DSi Data, Digi Slovakia, SledovanieTV, Satro a Kuki TV sa vyjadrili v tom zmysle, že majú záujem o zaradenie nových kanálov do ponuky, s Novou rokujú, ale nevedia povedať, kedy a či vôbec budú stanice k dispozícii. V tejto súvislosti zopakujeme, že na zaradení Nova Sport 3 a 4 sa dokázali dohodnúť len Telekom, Digi TV, Orange a Skylink.

O2 Slovensko sa vyjadrilo, že v súčasnosti „nerokuje o zaradení uvedených staníc do programovej ponuky“.

Azda najvýstižnejšia je reakcia Slovanetu na celú situáciu, ktorý podľa Živé.sk uviedol: „Doterajšie podmienky – extrémne vysoký požadovaný licenčný poplatok – sú pre nás zatiaľ neprijateľné, ale ďalším jednaním sa budeme snažiť o dosiahnutie kompromisu.“

Už teraz by sa tak mali fanúšikovia pripraviť, že so zaradením Nova Sport 5 do ponuky to nebude jednoduché. Ak by sa to aj podarilo, pre klientov operátorov to nebude lacná záležitosť.

V Česku sú Nova Sport 5 a 6 v ponuke operátorov Skylink a O2 TV.

Univerzálnou možnosťou je, samozrejme, služba F1 TV. Tá sa do 25. februára dá kúpiť so zľavou za 50,99 eur ročne. Okrem priamych prenosov je k dispozícii bohatý archív z histórie Formuly 1, filmy, analýzy a ďalší obsah. Ak však neviete po anglicky, úplný zážitok vám služba neposkytne.