logo F1online.sk

Red Bull chce vyšetrovanie Hornera uzavrieť čo najskôr, píšu médiá

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 2. 2024

Áno, táto kauza je stále živá. Christian Horner naďalej bojuje o svoju budúcnosť v tíme Red Bull. Rakúskej spoločnosti sa celkom dobre darí brániť prenikaniu nových informácií na verejnosť a aj keď by médiá radi informovali o tom, čo sa deje, informačný tok sa značne spomalil. Reportér Christian Nimmervoll z portálu Motorsport-Total.com, ktorý je pri informovaní o celej kauze najaktívnejší, však nezaháľa a naďalej prináša aspoň čiastkové informácie.

Nádeje, že by mohlo dôjsť k vyriešeniu celej kauzy ešte minulý týždeň, tleli prikrátko. V piatok sa skutočne konalo prvé formálne vypočutie Christiana Hornera v celej kauze. Nekonalo sa však v sídle Red Bullu v Milton Keynes, ako bolo pôvodne avizované, ale v Londýne. V podstate ide o poslednú spoľahlivú informáciu, ktorá prenikla na verejnosť.

Prípad vedie externý právnik, ktorého najalo najvyššie vedenie Red Bullu v Salzburgu a ktorého závery s najväčšou pravdepodobnosťou určia ďalší osud šéfa stajne. Tento pán – alebo dáma – sa razom stal možno najmocnejším mužom pretekárskeho tímu, keďže má vo vlastných rukách osud najvyššieho šéfa.

V piatok sa však o Hornerovi nerozhodlo, aj keď Angličan určite nemal ľahký deň. Podľa britského Daily Mail prišiel Christian na kľúčový výsluch v čiernom BMW, čo rozhodne nie je jeho služobné auto, aby odpovedal na množstvo otázok. Mnohé médiá čakali v piatok na Hornera pred továrňou Red Bullu, ale nedočkali sa. Stretnutie sa totiž konalo tajne na neutrálnej pôde niekde v Londýne – podľa Daily Mail v kancelárii prominentného právnika, ktorý má na starosti celý prípad –, čo dokazuje, akú skvelú prácu odvádza spoločnosť pri udržiavaní informačného embarga. Televízia Sky pritom informovala, že k zmene konania miesta výsluchu došlo práve pre novinárov, ktorí sa zhromaždili pred továrňou v Milton Keynes.

„Výsluch začal o 8:45 hod. a trval celý deň (podľa iných zdrojov osem hodín, pozn. red.). V piatok večer nebolo prijaté žiadne rozhodnutie, ale viaceré zdroje tvrdia, že spoločnosť chce uzavrieť celú záležitosť pred štvrtkovým predstavením nového monopostu. Horner sa od vypočúvania verejne nevyjadril. Iné informované zdroje sa domnievajú, že záležitosť sa bude ťahať dlhšie v prípade, že pôjde o klasický prípad tvrdenia proti tvrdeniu,“ píše britský Daily Mail.

Ten následne citoval nemenovanú osobnosť zvnútra celého prípadu. „Bude to ešte nejaký čas trvať. Toto bolo prvýkrát, čo sa rozprávali s Christianom, aby získali jeho pohľad na celú vec. Teraz sa budú pýtať dotyčnej, aby sa k tomu vyjadrila. Nájdenie riešenia môže trvať dlhšie,“ povedal nemenovaný zdroj.

K celej veci sa v pondelok vyjadril aj portál Motorsport-Total.com a jeho reportér Christian Nimmervoll, ktorý sa kauze venuje veľmi podrobne. „Horner mal prvýkrát možnosť prediskutovať svoju verziu udalostí s vyšetrujúcim právnikom po tom, čo ho predtým obvinil jeden z jeho najbližších spolupracovníkov v Red Bull Racing. Mimochodom, konkrétny obsah obvinení je v komunite Formuly 1 predmetom niekedy divokých a zriedkavo sa zhodujúcich špekulácií – v konečnom dôsledku však nie je verejne známy,“ uvádzajú v Nemecku.

Horner bol vraj vypočúvaný vlastne ako posledný. Pred ním sa k celej veci vyjadrili viacerí zamestnanci Red Bullu vrátane nemenovanej pracovníčky, ktorá svojho šéfa obvinila, a podľa Motorsport-Total.com aj „ďalší zamestnanci, napríklad hviezdny dizajnér Adrian Newey“.

Nemci tvrdia, že meno dotyčnej, ktorá spustila túto lavínu, „je teraz v dôverných kruhoch známe. Väčšina médií – vrátane našej redakcie – sa však v záujme ochrany súkromia dotknutej osoby zdržiava zverejnenia mena.“

Podľa Motorsport-Total.com je touto záležitosťou zamestnaná celá Formula 1 vrátane jej najvyššieho vedenia. Ako dôverník bol vraj do celej kauzy pribratý aj Bernie Ecclestone, ktorý je pravidelne na telefóne a dopĺňa dnes už vraj trojstrannú komunikáciu, keďže „o túto tému sa údajne veľmi zaujíma aj generálny riaditeľ Formuly 1 Stefano Domenicali“.

V USA, ktoré je domovom držiteľa komerčných práv, vnímajú otázku zneužívania moci veľmi citlivo. Rozhodujúce slovo však budú mať závery interného vyšetrovania, ktoré môžu, ale nemusia, byť zverejnené v najbližších dňoch. „Je jasné, že Red Bull by najradšej túto záležitosť uzavrel do predstavenia nového monopostu 15. februára. Ešte dôležitejšie však je, aby vyšetrovanie prebehlo spravodlivo a transparentne, čo by mohlo trvať aj dlhšie. Možno, ako predpokladajú niektorí zasvätení, až do začiatku sezóny,“ uzavrel svoju rozpravu Nimmervoll a Motorsport-Total.com.

Súvisiace články