logo F1online.sk

Mercedes vzíde z celej situácie okolo Hamiltona silnejší, myslí si Vowles

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 2. 2024

Mercedes príde po skončení sezóny 2024 o jeden zo svojich najjagavejších klenotov – Lewisa Hamiltona. Brit sa totižto na sklonku kariéry rozhodol kývnuť na ponuku Ferrari a po dlhých dvanástich rokoch zmeniť pôsobisko. Ako sa nemecký celok vysporiada s takouto signifikantnou stratou? Ľahko určite nie. James Vowles si však myslí, že skôr či neskôr sa tím z Brackley s odchodom sedemnásobného šampióna vyrovná a v konečnom dôsledku mu to dokonca pomôže.

Hamilton a Mercedes spolu napísali najúspešnejší príbeh v histórii Formuly 1. Ich spoločná kapitola sa však čoskoro uzavrie – a možno to tak bude lepšie. Šéf Williamsu James Vowles sa totiž nazdáva, že z dlhodobého hľadiska rozchod obom stranám iba prospeje.

„Vlastne si myslím, že je to dobré pre šport,“ vyslovil sa bývalý strategický riaditeľ Mercedesu. „Lewis vďaka tomuto odvážnemu rozhodnutiu naberie nové skúsenosti a vystúpi z komfortnej zóny. Pre Mercedes to z krátkodobého hľadiska pochopiteľne dobré nebude, ale v konečnom dôsledku si myslím, že napokon budú so svojou novou jazdeckou zostavou spokojní.“

„Môžu si vyberať medzi množstvom uchádzačov. Táto skúsenosť ich posilní, takže to suma sumárum prospeje aj im.“

Vowles sa ďalej nechal počuť, že zatiaľ čo väčšinu formulovej obce odchod Hamiltona z Mercedesu šokoval, on s touto možnosťou v kútiku duše počítal.

„Cez víkend som sa s ním rozprával a povedal mi, že rozhodnúť sa bolo nesmierne ťažké,“ povedal Vowles pre Motorsport.com. „V prvom rade preto, že Mercedes bol už roky rokúce jeho domovom a zároveň rodinou.“

„Rovnaké by to bolo aj v prípade nás ostatných. Keď sa chystáte niekam prestúpiť a zmeniť pôsobisko, ste vnútorne rozpoltený. On však chcel dokázať sám sebe a rovnako tak celému svetu, že dokáže učiniť odvážne rozhodnutie – prestúpiť do iného tímu – a byť napriek tomu úspešný. Zároveň sa mu na to naskytla zrejme posledná príležitosť v kariére, takže úplne rozumiem tomu, prečo sa rozhodol tak, ako sa rozhodol,“ uzavrel Vowles.

Súvisiace články