logo F1online.sk

Wolff by chcel Russella v Mercedese, Williamsu sa vyhrážať nebude

Toto Wolff
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2020

Trochu nečakane je z Georgea Russella v Portugalsku téma. Šéf Williamsu Simon Robert totiž odmietol potvrdiť svoju súčasnú jazdeckú dvojicu aj pre rok 2021 (napriek platným zmluvám), čím ešte väčšmi rozdúchal špekulácie, podľa ktorých by britského mladíka mohol v budúcom roku nahradiť Sergio Pérez.

Georgovi nemusia pomôcť skvelé výkony ani podpora Mercedesu. Skrátka, ak sa vo Williamse rozhodnú angažovať niekoho iného a majú spôsob, ako Russella vyviazať z jeho zmluvy, môžeme Georgea v budúcom roku vídať len v garáži Mercedesu so slúchadlami na ušiach.

Na celú situáciu bol opýtaný aj jeho manažér a v podstate aj šéf, Toto Wolff. Na otázku, či koniec Russella vo Williamse bude mať pre zákaznícky tím nejaké konsekvencie, odpovedal jasne: „Nie. Máme s nimi päťročný kontrakt na dodávku pohonných jednotiek a tieto veci sú od seba oddelené.“

„Máme platné zmluvy a budeme ich rešpektovať. Tak to robíme my v Mercedese. Som úprimne rád, že máme pre budúcu sezónu až troch zákazníkov.“

„Absolútne rešpektujem nezávislosť Williamsu, tak ako každého iného tímu. Rozhodujú za seba a niekedy majú finančné rozhodnutia prednosť pred tými športovými. Naše vzťahy by to nepoškodilo, no určite by sme boli sklamaní,“ povedal Wolff.

Mercedesu to s mladíkmi z akadémie dlhodobo nevychádzajú. Kvôli „zabetónovaniu“ dvojice Hamilton – Bottas v hlavnom tíme nepostupujú juniori spôsobom, ako je tomu v Red Bulle či Ferrari. Z F1 vypadol najprv Pascal Wehrlein. Esteban Ocon musel absolvovať nútenú ročnú pauzu a miesto získal až po rozchode s Mercedesom. Mohol by byť Russell ďalšia obeť tejto politiky?

„Existuje veľa rozličných možností. O slovo sa pochopiteľne hlásia kvalitní chalani, ktorí so sebou prinesú aj istú podporu,“ hovorí Wolff. „Myslím však, že dôvod, prečo investori prichádzajú do tohto športu je, že chcú byť konkurencieschopní. Vytvoria zmysluplný plán ako z roka na rok zlepšovať svoju výkonnosť a nečakajú okamžité zázraky. A myslím, že George v niečom takom môže zohrať dôležitú rolu.“

„Je jasné, že podáva veľmi dobré výkony a tím si ho obľúbil. Byť na ich mieste, tak si ho nechám. Ak zostane, musíme rozhodnúť, čo preňho pripravíme pre budúci rok, ak bude musieť odísť, stane sa z neho pre nás bezprostredná téma. Uvidíme,“ povedal Wolff, ktorý poodhalil, že Russell by budúci rok mohol stráviť prípravou na prestup do Mercedesu pre sezónu 2022.

„Rád by som ho videl v našom tíme. Prešiel by si parádnym testovacím programom skvelo sa pripravil na rok 2022,“ dodal.