logo F1online.sk

Hrdinský výkon Russella: Je to mega!

George Russell
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2020

Pred týmto víkendom sa vyrojili špekulácie, podľa ktorých by budúcnosť Georgea Russella vo Formule 1 mohla byť ohrozená. Britský talent na to reagoval presne tak, ako sa na športovca patrí, fantastickým výkonom. Opäť sa dostal do Q2 a jeho najrýchlejší čas bol asi o sekundu rýchlejší, než tímového kolegu Nicholasa Latifiho.

Je to neuveriteľné, ale Russell ešte v kariére nepodľahol tímovému kolegovi v kvalifikácii. Po tom, čo vlani uštedril debakel 21:0 Robertovi Kubicovi, vedie v tomto roku 12:0 v internom boji s Nicholasom Latifim. Sčítané a podčiarknuté, 33 kvalifikačných víťazstiev za sebou. Od zákazu „párty-módov“ sa kvalifikačné výsledky Williamsu trochu zhoršili, Russell však dokazuje, že aj s týmto obmedzením sa FW43 dokáže dostať do Q2. Z dvanástich pokusov sa mu to v tejto sezóne podarilo už po siedmykrát.

V záverečnom pokuse v prvej časti kvalifikácie sa ako jeden z mála (na stále spomaľujúcej sa trati) dokázal zlepšiť a s pohodlným štvrťsekundovým náskokom poslal „dolu“ Kimiho Räikkönena. Husársky kúsok zopakoval aj v druhej časti, zdolal síce „len“ Sebastiana Vettela, no jeho čas bol porovnateľný so Kvjatom, Strollom i jedenástym Oconom. Na pilota Renaultu stratil len 174 tisícin sekundy.

„Jeden a pol desatinky na jedenáste miesto. To je pre nás niečo naozaj mimoriadne,“ radoval sa po kvalifikácii Russell. „Šialene sme na tlačili, aby sme z auta dostali úplne všetko. S inžiniermi sa nám podaril dobrý progres, aby sme to nakoniec dosiahli. Je to skrátka mega. Na trati ako je táto, urobiť také kolo, to je proste fantastické.“

„Za posledných 18 mesiacov sme urobili veľa práce, snažili sme sa ladiť a nájsť veci, ktoré prinesú rozdiel. Myslím, že táto práca prináša svoje ovocie. Sme stále silnejší a silnejší, podľa mňa sme na dobrej ceste nielen pre zvyšok tejto sezóny, ale aj pre tú budúcu.“

Kvalifikačná bilancia je síce fajn, no v konečnom dôsledku sa rátajú len body. A v tomto smere stále svieti na Russellovom konte smutná nula. Britský mladík však verí, že teraz má pod sebou stroj, ktorý dokáže túto čiernu sériu prerušiť.

„Myslím, že áno,“ prikyvuje rodák z King’s Lynn. „Máme auto, ktoré je lepšie optimalizované pre pretekové tempo, čo je pozitívne. Nikto nevie, ako to na tomto novom okruhu bude s pneumatikami, navyše jazdy v druhom tréningu boli limitované. Bude to vzrušujúce.“

Jeho tímovému kolegovi Nicholasovi Latifimu sa naproti tomu vôbec nedarilo. Zo svojho Williamsu nedokázal dostať toľko, čo Russell. Podľahol pilotom Haasu i Alfy Romeo a v nedeľu odštartuje posledný.

„Nedokázal som zajazdiť žiadne čisté kolá. Tiež sme v noci urobili niekoľko väčších zmien a vymenili šasi. Auto dnes urobilo veľký krok vpred. Urobil som však až príliš veľa chýb v mnohých kolách, určite to dnes z mojej strany mohlo byť oveľa, oveľa lepšie,“ povedal po kvalifikácii Latifi.