logo F1online.sk

Vettel nenachádza recept, Leclerc “akoby jazdil inú ligu”

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2020

Sebastian Vettel má za sebou ôsmu kvalifikáciu v rade, v ktorej sa mu nepodarilo preniknúť do finálovej desiatky. Ako je už v tejto sezóne pravidlom, ani tentoraz nenašiel nič pozitívne, čím by mohol pochváliť svoj monopost. Mätie ho tiež porovnávanie jeho časov a časov jeho tímového kolegu Charlesa Leclerca.

V prvej časti kvalifikácie sa Sebastian Vettel dostal na úroveň Charlesa Leclerca, aj keď na to potreboval o dve ostré kolá viac. Vážne problémy sa začali až v Q2. Ferrari stavilo na stredne tvrdú zmes, na ktorej Leclerc relatívne ľahko postúpil. Sebastian Vettel, na druhej strane, bol z pätnástky pilotov najpomalší.

Čo hovorí na to, že ho Leclerc opäť porazil? V Q2 mu nadelil takmer šesť desatín… “Nie je to len o tom, že ma porazil. Akoby jazdil v inej lige…. Robím, čo môžem. Aj tie kolá, pri ktorých som spokojný, sú príliš pomalé. Snažím sa vydať zo seba všetko, a rovnako z auta. Neviem toho spraviť viac.”

Sebastian Vettel následne vysvetlil stratégiu v Q2. Hoci po prvých pokusoch bol Vettel jasne mimo postupové miesta, v závere nasadil opäť mediumky. “Prvý výjazd na stredne tvrdej zmesi bol celkom dobrý, preto som chcel aj druhú sadu žltých mediumiek. Pri tej druhej sade to však už nefungovalo.”

Vettel ozrejmil aj to, prečo sa rozhodol pre stredne tvrdé gumy a nie pre softy. “So softami som sa celý víkend trápil. Tie pneumatiky rýchlo odišli a objavilo sa drobenie. Mediumky boli trvácnejšie.”

Will Buxton sa v jeho rozhovore so Sebastianom Vettelom pýtal: “Aký si spokojný s autom…?” Vettel odpovedal rázne, Buxtona nenechal ani dopovedať: “Nie som s ním vôbec spokojný.”

Reportér mu odvetil, že to tak aj vyzeralo… “Nuž, mám problém všetko poskladať do seba. Ťažko sa hľadá rytmus, keď sa zakaždým všetko mení. Obyčajne to má čo dočinenia s teplotami pneumatík. Zdá sa, že tento víkend sa starali o veľké rozdiely.”

Teploty gúm boli skutočne kľúčové. Pre zaujímavosť spomeňme, že keby Sebastian Vettel v Q3 zajazdil identické kolo ako v prvej časti kvalifikácie, vybojoval by si siedme miesto. Trať sa v priebehu kvalifikácie spomaľovala.

Pred nedeľou nie je Vettel o nič optimistickejšie naladený. “Bude to ťažké. Nie je to zrovna najlepší okruh na predbiehanie. Myslím si, že sme rýchlejší ako autá pred nami, ale sme zaseknutí až vzadu. Bude to asi rovnaké ako v tých posledných pretekoch.”