logo F1online.sk

Hanbí sa Gene Haas za výsledky svojho tímu? Nečudujem sa mu, odpovedá Komacu

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Pre niektorých je desiate miesto tímu Haas v minulej sezóne len logickým vyústením skutočností, že ide o finančne, personálne aj technicky najslabší celok vo Formule 1. Pre majiteľa stajne Genea Haasa sú však tieto výsledky nepochopiteľné a dokonca „zahanbujúce“. Asi neprekvapí, že nový šéf Ajao Komacu s ním súhlasí.

Čo stojí za koncom Günthera Steinera na pozícii šéfa Haasu? Podľa najrozšírenejšej verzie rozdielne názory na fungovanie tímu a jeho budúcnosť. Tirolčan podľa všetkého zastával názor, že bez rozsiahlejších investícií, aké v súčasnosti vykonávajú aj tímy stredu poľa ako AlphaTauri, Williams či Alpine, zostane Haas odsúdený na chvost štartového poľa.

Gene Haas však nemienil investovať a nemienil predať menšinový podiel v tíme, aby získal prostriedky na jeho modernizáciu. Miesto toho Steinera vyrazil a na jeho miesto dosadil Ajaa Komaca, ktorému nezostáva iné, než s nedostatočným rozpočtom a infraštruktúrou upliesť „z hovna bič“.

„Som zahanbený, že si s tým nedokážeme počínať lepšie… Neexistuje dôvod, prečo by sme mali byť až na desiatom mieste. Nechápem, ako môžeme byť poslední so všetkým tým vybavením a ľuďmi, ktorých máme.“ Tak znejú asi dva najznámejšie výroky majiteľa stajne Genea Haasa, ktoré vyslovil krátko po zosadení Steinera.

Nemôžeme sa čudovať, že nový šéf Ajao Komacu brnká na jeho strunu. Ostatne, čo iné mu zostáva? Aj keby mal na vec iný názor, prezentovať ho na verejnosti by za danej situácie nebolo ani trochu múdre. „Gene sa v súčasnosti chce dostať z chvosta štartového poľa,“ povedal japonský inžinier, ktorého cituje Autosport.

„Videli ste a počuli, aký bol Gene nespokojný. Samozrejme, kto by bol spokojný s posledným miestom? Je to zahanbujúce. Je to skutočne zahanbujúce. Podľa mňa je pozitívne, keď je nespokojný s naším postavením. Ľudia v tíme si aspoň nepomyslia: ‚Sme poslední, ale nevieme, kam smerujeme, keďže Gene nič nehovorí.‘ Zjavne si teda nemôžu myslieť, že Gene je spokojný,“ hovorí Komacu.

„V skutočnosti to ľudí v továrni motivuje. On to myslí vážne a chce zlepšiť tím. Tak to poďme urobiť spoločne,“ dodal Japonec.

Aj keď sa americký podnikateľ nezúčastňuje na každej veľkej cene svojho tímu – v skutočnosti sa ukazuje skôr zriedka –, patrí medzi majiteľov, ktorí sa o chod stajne zaujímajú prakticky každý deň. Tlak na zlepšenie tímu zo strany stopercentného akcionára víta aj nový šéf.

„Je veľmi nadšený,“ povedal o majiteľovi stajne Komacu. „Nemusí nevyhnutne rozumieť detailom fungovania tímu Formuly 1, ale aspoň mi dáva jasný smer a hovorí, čo od tímu chce. Mne je tak všetko jasné.“

„Ako to dosiahneme? To je už moja úloha v spolupráci so všetkými chlapcami. Sám to nedokážem. Nemám v pláne to robiť sám. Potrebujem, aby všetci chalani ťahali za jeden koniec povrazu, ale aspoň dobre viem, čo odo mňa chce Gene,“ dodal Komacu.