logo F1online.sk

Pomýšľať na Aston Martin či Alpine je nerealistické, hovorí Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Je Williams jedným z čiernych koní sezóny 2024? Nový šéf James Vowles odhodlane bojoval za navýšenie kapitálových investícií mimo rozpočtového stropu pre svoj tím, ktoré vraj už využíva na jeho modernizáciu. Williams tiež veľmi rýchlo ukončil vývoj minuloročného monopostu, s ktorým beztak dokázal skončiť na celkovom siedmom mieste Pohára konštruktérov a získať tak do pokladnice ďalšie cenné financie. Šéf stajne James Vowles však avizuje, že posun ešte vyššie nie je v tejto sezóne reálny.

Je pravda, že v minulej sezóne sa nám štartové pole rozdelilo do menších podskupín. Aj keď bola nejedna kvalifikácia nesmierne vyrovnaná, v Alpine už pomerne skoro vedeli, že zostanú odsúdení na celkové šieste miesto. Tímy pred nimi boli prisilné a tie za nimi zas prislabé.

Williams stratil na Alpine 92 bodov a na piaty Aston Martin až 252 bodov. Obzeral sa teda hlavne cez rameno na AlphaTauri, ktoré v závere ročníka mocne finišovalo a doťahovalo sa na siedme miesto. To partička okolo nového šéfa Jamesa Vowlesa nakoniec dokázala uhájiť a do novej sezóny vstupuje s vedomím, že do vývoja tohtoročného auta vložilo oveľa viac práce než do toho vlaňajšieho. Napriek tomu sa väčšia pozornosť zrejme aj tak sústredí na AlphaTauri, ktoré v novej sezóne vyrukuje najmä s posilnenými vzťahmi s materským Red Bullom.

„Veľmi rýchlo sme chceli presunúť naše sústredenie na rok 2024,“ povedal Vowles v rozhovore pre nemecký magazín Auto Motor und Sport. „Aj keď to znamenalo riziko, že nás predstihne AlphaTauri. Viem, že to vyvinulo veľké požiadavky na mojich jazdcov a pretekársky tím. Museli brániť siedme miesto s jednou rukou za chrbtom.“

„Prijali to ako výzvu, postavili sa jej čelom a bojovali. AlphaTauri bolo rýchle a dokonca dokázali v brazílskom šprinte poraziť Mercedes a Ferrari. To ukazuje ich kvalitu. Pre mňa však táto sezóna nebola o siedmom, ôsmom alebo deviatom mieste. Pre mňa to bolo o veľkom kroku smerom do budúcna,“ dodal Vowles.

Od Williamsu sa v novej sezóne skutočne očakáva krok vpred, ale hrozba a sila AlphaTauri je naozaj veľká. Ako sa nám štartové pole premieša v novej sezóne? Aston Martin sa predsa len zdá byť ďaleko, ale strata na Alpine možno nie je úplne nedostihnuteľná. Vowles však avizuje, že rok 2024 bude opäť skôr o defenzíve.

„Alpine a Aston Martin nie sú realistické ciele. Viem, aký je náš skutočný rozostup na tieto dva tímy a poznám aj tempo nášho vývoja. Chceme zmeny, ale taký krok je na nás priveľký. Som si istý, že v novej sezóne budeme v lepšej pozícii. Neurobím však nič, čo by mohlo ohroziť náš dlhodobý cieľ,“ odkázal Vowles.

Súvisiace články