logo F1online.sk

Politiku nerobím, vyhlásil Komacu po nástupe do funkcie šéfa Haasu

Günther Steiner a Ajao Komacu
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2024

Nový šéf už úraduje v Haase. Po novom roku sa kormidla v tíme po Güntherovi Steinerovi ujal japonský inžinier Ajao Komacu. Dá sa očakávať, že teraz dôjde v americkej stajni k zmene pomerov. Aj keď je rodákovi z Tokia jasné, že jedinečného Tirolčana nenapodobní, vraj sa o to ani neplánuje pokúšať.

Majiteľ stajne Gene Haas uviedol ako jeden z dôvodov vymenovania bývalého hlavného inžiniera stajne za nového šéfa práve jeho technické pozadie. Komacu nie je manažér, ale inžinier. Vedenie dúfa, že týmto krokom pomôže vzkriesiť upadajúci vývoj.

Po Haasovi a Steinerovi sa objavil na verejnosti prvýkrát aj nový šéf. Nečaká ho ľahká úloha. V prvom rade je takmer nemožné prekonať takú osobnosť ako Günther Steiner, ktorá navyše vnútri tímu aj v padoku požívala ohromný rešpekt.

„Samozrejme, že sa nepokúsim byť ďalším Güntherom Steinerom. V porovnaní so mnou je veľmi odlišná osobnosť,“ povedal Komacu pri prvom stretnutí s médiami, ktoré sa uskutočnilo v továrni tímu v anglickom Banbury. „Nie som tu pre to, aby som nahradil postavu Günthera Steinera. Ako viete, je to celkom odlišný človek. Má úplne iné silné a slabé stránky ako ja, takže sa nesnažím byť niekým iným.“

„Vie to aj majiteľ tímu Gene Haas. Keby chcel nahradiť Günthera Steinera niekým ako on, tak by nevymenoval mňa. Pokiaľ mi je známe, tak Gene chcel niečo odlišné. Pokúsim sa teda byť najlepšou verziou seba samého, nie sa snažiť byť niekým iným,“ povedal Komacu.

Ten dal jasne najavo, že pod jeho vedením sa veci zmenia a bude sa pracovať inak. Sebe a svojmu tímu pritom stanovil jasný cieľ. „Samozrejme, sústredím sa na zlepšenie. Rád by som si myslel, že som dostatočne korektný a slušný. Som pomerne priamy a tiež transparentný a úprimný. Ja politiku nerobím!“ vyhlásil Ajao, ktorý so svojou ázijskou mentalitou a inžinierskym pozadím nemá výbavu obratného politika.

„Verím, že so správnym zámerom, jasnou motiváciou dostať z tímu to najlepšie, sa táto správa dostane k ľuďom, čo ich posilní a spojí,“ dodal Komacu.

Jeho súčasný program je pomerne jednoduchý. Hovorí, že než siahne k zmenám, musí sa detailne oboznámiť so všetkými silnými a slabými stránkami Haasu, aby lepšie porozumel tomu, čo je potrebné urobiť.

„Idem do Talianska, aby som sa stretol so všetkými dizajnérmi a inžiniermi, ktorých tam máme. Potrebujem zlepšiť svoje znalosti v tejto oblasti. Aké sú základné problémy? Ako to môžeme zlepšiť? Hovoril som s niektorými ľuďmi tu, ale nehovoril som so všetkými. Rád by som si počkal a pohovoril si s každým. Potom dám všetkých ľudí dokopy a vytvorím celkový prehľad,“ povedal japonský inžinier.