logo F1online.sk

Jazdci sú limitovaní možnosťami auta. Platí to aj pre Verstappena, hovorí Stella

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Andrea Stella je presvedčený o tom, že aj tí najlepší z najlepších jazdcov na štartovom rošte dokážu len to, čo im umožní ich monopost. Výnimkou nie je podľa Taliana ani úradujúci šampión Max Verstappen. Holanďan v uplynulej sezóne zvíťazil takmer vo všetkých pretekoch, čo by sa mu však podľa Stellu v o niečo menej konkurencieschopnom aute určite nepodarilo.

Max Verstappen vlaňajšími výkonmi zavrel ústa aj tým najväčším kritikom. Pilot Red Bullu povyhrával takmer všetko, čo sa len dalo a vyvaroval sa akýchkoľvek chýb. Počínanie 26-ročného pretekára ohromilo aj lodivoda McLarenu Andrea Stellu.

Talian sa však nazdáva, že za Holanďanovými úspechmi sa v nemalej miere podpísal aj materiál. Ak by mal totiž Verstappen naporúdzi o niečo horší monopost, na neuveriteľných devätnásť víťazstiev by mohol zabudnúť.

„Dokonca aj vynikajúci jazdec ako Verstappen môže robiť len to, čo mu dovoľuje materiál,“ vyslovil sa pre Auto Motor und Sport Andea Stella. „Kombinácia Verstappena a Red Bullu  je momentálne rýchlejšia ako my. Musíme ich poraziť,“ zavelil do útoku 52-ročný inžinier.

„Red Bull je dosť dobrý na to, aby mohol Verstappen podávať také výkony. S naším autom by to nebolo možné. Žiaden z jazdcov by (s McLarenom) nebol v druhej časti pretekov taký rýchly ako Red Bull.“

Preto je podľa Stellu dôležité neustále pripomínať, že o minuloročný úspech Verstappena sa nepričinil iba jazdec sám, ale rovnako tak aj Red Bull. „Musíte rozlišovať medzi tým, čo ide na vrub autu a čo pretekárovi,“ vysvetlil.

„Verstappen je rozdielový v tom, že podáva výkony na mimoriadne vysokej úrovni, dokonca aj v tých najťažších podmienkach – napríklad v Zandvoorte alebo počas Q3 v Brazílii, keď sa na trati zmenili podmienky. Verstappen ukazuje, čo dokáže Red Bull, ak ho dokážete dokonalo ovládať,“ doplnil Stella.

Súvisiace články