logo F1online.sk

F1.com: Resta sa vracia do Ferrari, ale nie do tímu F1

Simone Resta
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

Veľké zmeny v Haase. Nový kalendárny rok je tu a s ním nám oficiálne začala aj sezóna 2024 vo Formule 1. Prvou veľkou novinkou tohto roka sú personálne rošády v americkej stajni. Majiteľ Gene Haas sa po veľmi nevydarenej sezóne rozhodol pre zásadné zmeny a v tíme skončili technický riaditeľ Simone Resta aj šéf Günther Steiner.

Ešte nevieme, akým smerom sa Haas vydá. Vieme len toľko, že novým šéfom sa stal donedávna ešte hlavný inžinier Ajao Komacu a Gene Haas vo svojom prvom rozhovore po personálnych zmenách vyzdvihol prínos Ferrari. Dal tak svetu jasne na známosť, že s pohonnou jednotkou, prevodovkou či zavesením panuje absolútna spokojnosť. Výsledky tímu však po desiatom, a teda poslednom, mieste v Pohári konštruktérov označil ako „zahanbujúce“.

Problém je, že Haas neoznámil vymenovanie žiadnych nových ľudí. Komacu sa stane šéfom, ale na jeho niekdajšiu pozíciu nemá tím náhradu. Miesto toho vymenuje nového prevádzkového riaditeľa so sídlom v Banbury, ktorý bude mať na starosti všetky nepretekárske aktivity, ako sú ľudské zdroje, administratíva, financie, marketing a komunikácia.

Haas oficiálne nepotvrdil ani odchod bývalého technického riaditeľa Simoneho Restu, ale to vlastne ani nemusel, keďže ten podľa medializovaných informácií nikdy nebol zamestnancom tímu. Na tak významnej pozícii pôsobil ako externý pracovník z Ferrari. Tam by sa podľa informácií portálu F1.com a reportéra Lawrenca Barretta – autora prvého rozhovoru s Genom Haasom po prepustení Steinera – mal vrátiť.

„Technický riaditeľ Haasu Simone Resta opustil svoju funkciu v americkej stajni a podľa informácií portálu Formula1.com sa vracia do Ferrari, ale nie do pretekárskeho tímu v F1. Zdroje uvádzajú, že Resta zatiaľ nemá definovanú úlohu v Scuderii, ktorá zo svojho sídla v Maranelle prevádzkuje aj program športových automobilov a automobilku,“ uvádza portál F1.com.

Resta pôsobil vo Ferrari takmer dvadsať rokov. Do tímu prišiel ako začínajúci inžinier z Minardi a postupne sa vypracoval až na hlavného dizajnéra. Dlho ašpiroval na pozíciu technického riaditeľa, ale tým sa nakoniec nestal. Krátko skúšal šťastie ako technický riaditeľ Alfy Romeo a od januára 2021 viedol technické oddelenie v Haase.

„Portál F1.com sa dozvedel, že jeho dohoda ako hosťujúceho pracovníka sa skončila na konci roka 2023, čo ho nasmerovalo späť do Ferrari. Jeho odchod prichádza v čase veľkých otrasov v Haase, kde s okamžitou platnosťou skončil šéf tímu Günther Steiner, ktorý viedol organizáciu od vstupu do F1 v roku 2016, a nahradí ho hlavný inžinier Ajao Komacu. Zatiaľ nie je jasné, kto nahradí Restu na poste šéfa technického oddelenia,“ uviedol F1.com.

Súvisiace články