logo F1online.sk

Zaostalá infraštruktúra? Mňa to len povzbudí, hovorí Vowles

James Vowles
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

James Vowles má za sebou prvý rok v kresle šéfa Williamsu. Bolo to presne 13. januára 2023, keď tím oznámil, že jeho novým šéfom sa stane bývalý hlavný stratég Mercedesu. Ten si za prvý rok vo funkcii získal množstvo sympatii. Urobil už aj niekoľko dôležitých rozhodnutí. Primárne sa vo Williamse sústredí na dlhodobé plánovanie a budúcnosť, ale už tohtoročné siedme miesto v Pohári konštruktérov bolo pre nového šéfa príjemnou odmenou.

Williams potrebuje investovať a chce investovať. Aj keď treba povedať, že noví majitelia vládnu v Grove už viac ako tri roky a žiadne veľké investície sme zatiaľ nevideli. Aj Vowles v jednom zo svojich rozhovorov priznal, že niektoré vybavenie je staré dvadsať rokov. Zdá sa teda, že noví majitelia neinvestujú vo veľkom.

Napriek tomu bol Vowles jedným z najhlasnejších bojovníkov za zmenu pravidiel v oblasti kapitálových investícií. Riadiaci orgán vyzýval, aby umožnil menším tímom viac investovať. Robili by ste to, keby ste vedeli, že nebudete mať prostriedky na využitie dodatočného priestoru pod rozpočtovým stropom?

„Infraštruktúra tímu sa mi páči a hneď vám aj poviem, prečo sa mi páči. Williams si počínal neuveriteľne dobre pred mojím príchodom a aj po ňom, pretože ho poháňala vášeň. Je to skutočný pretekársky tím,“ vyhlásil Vowles pre Motorsport.com.

„Kedykoľvek sa pozerám na naše zariadenia, infraštruktúru alebo postupy a uvedomím si, ako veľmi zaostávame, len ma to povzbudí. Sme na tom tak, ako na tom sme, a už sa neviem dočkať, keď mnohé z toho napravíme a dostaneme sa do oveľa lepšej pozície. Môžeme to dosiahnuť aj v krátkodobom horizonte, pretože dokážeme zmeniť niektoré vecí, ktoré sú na dosah ruky,“ povedal Vowles.

Mnohé sú však ešte veľmi ďaleko a James neraz spomína pomerne vzdialenú budúcnosť, ako napríklad rok 2026 alebo ešte vzdialenejšie méty, čím viac ako dokonalo podčiarkuje, s akým plánom prišiel do Williamsu. Ako však povedal, niektoré zmeny sa dajú urobiť rýchlo a jednou z nich je zmena myslenia. Tím už nemyslí krátkodobo, ale takmer výhradne dlhodobo.

„Keď som nastúpil, spýtal som sa: ‚Ako vyzerá budúcoročné auto?‘ Odpoveď znela, že žiadne nie je. Dobre, tak to zmeníme. Musíme sa sústrediť na budúci rok, na ďalší rok a na rok 2026. Ak sa koncentrujete len na súčasnosť a sústredíte na to všetky aktivity svojho tímu, tak neposúvate organizáciu dopredu,“ povedal Vowles.

Súvisiace články