logo F1online.skF1online.sk

Verstappen prichádza o jedného z najvernejších sponzorov. Napriek tomu je už miliardár, tvrdí expert

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Jumbo, holandský reťazec supermarketov, sa rozhodol skoncovať so sponzoringom úradujúceho majstra sveta Maxa Verstappena. Dvadsaťšesťročný pretekár tak príde o jedného z najvernejších partnerov, ktorý ho podporoval ešte pred príchodom do Formuly 1.

Ukončiť sponzorstvo jedného z najúspešnejších športovcov na planéte, obzvlášť, keď je Verstappen na výslní, sa zdá byť tak trochu nelogické. Jumbo však iba pokračuje v nastolenom trende. Predtým, než vystavilo stopku Holanďanovi, totiž rovnako ukončilo dotovanie Veľkej ceny Holandska, ľadového korčuľovania a cestnej cyklistiky.

Dôvody, prečo končí Jumbo so svojimi sponzorskými aktivitami, sú hneď dva. Po prvé, spoločnosť sa topí vo vnútorných problémoch. Bývalý generálny riaditeľ Frits van Eerd bol v októbri predminulého roka nútený odstúpiť z funkcie pre pranie špinavých peňazí. Po druhé, sieť supermarketov sa potrebuje popasovať s rastúcimi cenami potravín a ostatného tovaru.

„Jumbo v posledných rokoch tak trochu stratilo zameranie,“ vyslovil sa pre holandský De Volkskrant výkonný riaditeľ spoločnosti Ton van Veen. „Vstúpili sme do mnohých oblastí, z ktorých sme neťažili. Veľmi aktívni sme sa stali aj v oblasti športového sponzoringu. Keď sa však pozriete na úspechy športovcov a tímov, musíte si položiť otázku, či z toho ťažíme.“

„Áno, Max Verstappen je síce majstrom sveta, ale my sme holandská supermarketová spoločnosť, a to ani nie najväčšia. Na svetovej scéne nemáme veľa obchodov. To má za následok, že už nedávame desiatky miliónov do sponzoringu športu, ale vynakladáme ich na zníženie cien – to je podstata Jumba a tak to vždy malo byť.“

Napriek tomu, že Verstappen príde o dlhoročného sponzora, biedu trieť rozhodne nebude. Podľa formulového business odborníka Marka Gallaghera si totiž Holanďan v priebehu rokov v F1 nahromadil už vyše miliardové bohatstvo.

„Verstappen je vo Formule 1 už od sedemnástich rokov. Aj keď nasadíte akúsi relatívne skromnú trajektóriu – pokiaľ ide o jeho plat -, zistíte že si počas kariéry zarobil už deväťciferné číslo – stovky miliónov dolárov. Dosiaľ teda zarobil enormné peniaze a bude ich zarábať aj naďalej, keďže má s Red Bullom platný kontrakt do roku 2028.“

„Dohody, ktorá má, síce nie sú stratosferické – nie sú to osobné podporné zmluvy v štýle Nike/NBA -, ale stále sú dosť významné. Keď ich začnete sčítavať, tak zistíte, že tu a tam si prilepší o 1,5 milióna libier až 2 milióny libier. Keď to pripočítate k jeho platu, tak sa ani nemôžete diviť, že vyzerá byť so všetkým taký v pohode. Platovo sa totiž pohybuje doslova vo svojej vlastnej triede,“ uzavrel Gallagher.

Súvisiace články

Diskusia