logo F1online.skF1online.sk

Šije Red Bull auto na mieru Verstappenovi? Len ho vylaďujem, ako sa to páči mne, odpovedá

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2024

Red Bull vyhral v uplynulej sezóne 21 pretekov a Max Verstappen 19 z nich. Niektorí vidia za dominanciou jedného pilota Holanďanove schopnosti, iní zas charakteristiky jeho monopostu a tí najkritickejší zas akúsi konšpiráciu vnútri Red Bullu. Rôzne teórie sa rôzne prekrývajú, ale všetko nakoniec padá na jeho porovnanie s tímovými kolegami, ktorí sa v kokpitoch stajne zakaždým vyložene trápili.

Je v tom genialita Verstappena, genialita Red Bullu alebo neschopnosť jeho tímových kolegov? Pozrime sa na Sergia Péreza. Ten vyzeral na začiatku sezóny pomerne sľubne a tímového kolegu párkrát porazil, ale potom sa jeho sezóna zosypala ako domček z karát. Prečo?

„Musíte sa pozrieť na celkový obraz,“ povedal Verstappen pre Auto Motor und Sport. „V Saudskej Arábii som musel štartovať z pätnásteho miesta a v Baku mi trochu uškodilo načasovanie výjazdu bezpečnostného vozidla. Z môjho pohľadu teda nie je celkom férové hovoriť, že sa niečo vyrovnalo alebo zmenilo.“

„Z môjho pohľadu to vyzeralo odlišne. Boli sme bližšie k sebe, ale musíte vziať do úvahy aj predchádzajúce okolnosti. Niektoré aspekty totiž do určitej miery skresľujú celkový dojem,“ dodal Max.

Jedným dychom však priznal, že v Baku objavil niečo, čo mu pomohlo aj do ďalšieho priebehu sezóny. Nebolo to však nič veľké. „Sú za tým rôzne nastavenia, ktoré sa musia spojiť. Niekoľko vecí môžete nastaviť na volante – brzdný balans, diferenciál, brzdenie motorom – a nové pneumatiky taktiež fungovali trochu odlišne. Musíte využiť dostupné nástroje a trochu ich skombinovať. Myslím si, že to mi pomohlo dostať z auta viac,“ povedal trojnásobný majster sveta.

Poďme však ku kľúčovej otázke: je to auto alebo jazdec? Pýtali sme sa na to v ére Schumachera, počas nadvlády Hamiltona a dnes sa na to pýtame aj pri sledovaní dominancie Verstappena. Bol Red Bull o toľko lepší v porovnaní s ostatnými a Sergio Pérez nie je dostatočne kvalitné meradlo, alebo je v tom číre pretekárske umenie a talent holandského pretekára?

„Názory ostatných ma nezaujímajú. Oni nepoznajú naše auto. Ja sa len snažím dostať z neho to najlepšie. Zakaždým robím len to. Neviem, aké dominantné je toto auto v porovnaní s predchádzajúcimi. To nikto nevie,“ prehlásil Verstappen.

A čo si myslí o názoroch, že inžinieri Red Bullu mu šijú auto na mieru? „Auto vylaďujem tak, aby mi vyhovovalo. Druhý pilot si ho tiež vyladí podľa seba. Inžinieri vyvíjajú auto tak, aby bolo rýchlejšie. Nie je také, ako sa páči mne. Rovnako to platí o jazdeckom štýle. Keď sa ma pýtajú, aký je ten môj, odpovedám, že neviem. Prispôsobujem sa potrebám auta, aby jazdilo čo najrýchlejšie. To je kľúč k tomu, aby ste boli naozaj dobrým jazdcom Formuly 1. Prispôsobiť sa tomu, čo dostanete od tímu,“ vyhlásil Max.

Súvisiace články

Diskusia