logo F1online.sk

Keď sa ešte o Schumacherovi nevedelo: Ako si v Jordane splietli šampióna s poslíčkom

Michael Schumacher, Jordan 1991
© Twitter/F1
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Schumacherov debut v F1 bol skvostný, no nie bezproblémový. Nemec totiž svoje premiérové preteky v najvyššej motoristickej súťaži nedokončil, a aby toho nebolo málo, jeho príchod do garáže Jordanu sprevádzal poriadny trapas. Posádka tímu si totiž sedemnásobného šampióna pre mladistvý vzhľad pomýlila s doručovateľom správ.

Michael Schumacher sa v „efjednotke“ po prvýkrát predstavil ako 22-ročný, keď v Jordane na Veľkej cene Belgicka zaskočil za indisponovaného Bertranda Gachota, ktorý bol v domovskom Spojenom kráľovstve v tom čase stíhaný pre zavinenie dopravného incidentu.

Keď pred samotnou veľkou cenou premiérovo zavítal do garáže Jordanu, aby si nastavil sedačku a zoznámil sa so svojou dočasnou posádkou, stretol sa iba s nechápavými pohľadmi. Zamestnanci tímu zo Silverstone totiž považovali Schumachera za akéhosi poslíčka, ani vo sne im nenapadlo, že pretekár F1 môže vyzerať tak mlado.

„Eddie (Jordan, šéf tímu, pozn. red.) k nám pred pretekmi prišiel a povedal: ´Bertrand nemôže nastúpiť, ale máme k dispozícii mladého jazdca Michaela, ktorý jazdil v Japonsku,´“ zaspomínal si na udalosť spred viac než 30-tich rokov Andy Stevenson, ktorý dnes zodpovedá za komunikáciu Aston Martinu s Medzinárodnou automobilovou federáciou.

„V jeden večer sme mali zostať v garáži dlhšie, aby sme mu nastavili sedačku. V továrni sme v tom čase so všetkým meškali. Zrazu prišiel mladý poslíček. Až po chvíli sme si uvedomili, že to nie je poslíček, ale náš nový pilot.“

Ešte väčšmi ako mladistvým výzorom upútal zamestnancov Jordanu Schumacher tým, čo predvádzal za volantom. Akonáhle totiž vyšiel na trať, jazdil jedno skvelé kolo za druhým.

„Už po dvoch alebo troch kolách si počínal lepšie, než dovtedy kdekoľvek my,“ priznal Stevenson. „Kolo po kole sa zlepšoval. Pamätám si, ako som kamarátovi po testoch povedal: ´Práve sme testovali budúceho majstra sveta.´ Bolo to úplne zrejmé. Autom cez šikany len tak plával.“

Stevenson ďalej uviedol, že Schumachera necharakterizovala iba surová rýchlosť, ale aj neuveriteľne profesionálny prístup. „Svojou úrovňou profesionality (už vtedy) presahoval všetkých jazdcov, s ktorými sme prišli do kontaktu. Bol nesmierne zručný, do všetkého sa chcel zapájať a so všetkým nám pomôcť.“  

Schumacher svoje prvé preteky v F1 síce pre poruchu spojky nedokončil, ale po kvalifikácii, v ktorej skončil celkovo siedmy, zanechal za sebou skvelý dojem – až taký, že po ňom okamžite chmatol Benetton. O tom, ako si Nemec počínal vo farbách tímu z Enstonu, si však povieme viac až niekedy nabudúce.