logo F1online.skF1online.sk

Prečo vo Formule 1 nepretekajú žiadne ženy? Verstappen prišiel s vysvetlením

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Vo Formule 1 nepreteká žiadna príslušníčka nežnejšieho pohlavia a zdá sa, že tak skoro ani nebude. Čo je toho príčinou? Môžu za to fyzicky náročné podmienky alebo nebodaj časťou populácie zaužívané tvrdenie, že ženám to za volantom jednoducho tak nejde ako mužom? Max Verstappen sa nazdáva, že príčina tkvie v niečom úplne inom.

Motoršportový svet sa v uplynulých rokoch čoraz viac otvára ženám – najprv prostredníctvom Série W a v súčasnosti predovšetkým skrze F1 Academy. Napriek tomu pôsobí žien v motoršporte aj naďalej veľmi málo.

Práve nedostatok pretekárok v motoršporte je podľa Maxa Verstappena príčinou, prečo v súčasnosti nepôsobí vo Formule 1 žiadna žena – konkurencie je jednoducho veľmi malá a na rozdiel od mužov nie je veľmi z čoho vyberať.

„Domnievam sa, že je potrebné pozrieť sa na to, aké majú percentuálne zastúpenie v motoršporte muži a aké ženy,“ poznamenal trojnásobný šampión. „Myslím si, že už u samotných mužov je potenciál dostať sa do Formuly 1 veľmi nízky, takže pre ženy je to prirodzene ešte ťažšie.“

Verstappen síce pripúšťa, že najvyššia motoristická trieda je fyzicky veľmi náročná, nejde však o nič, s čím by sa ženy nevedeli vysporiadať – o všetkom vraj rozhoduje talent.

„Nazdávam sa síce, že F1 je z fyzického hľadiska na niektorých miestach dosť náročná, myslím si však, že pokiaľ na sebe tvrdo pracujete, tak sa dá so všetkým popasovať. Žena to ale má pochopiteľne o niečo náročnejšie.“

„Pokiaľ má ale dostatok talentu, potom má šancu sa do F1 dostať. Nemyslím si totiž, že šéfovia tímov sú ľudia, ktorí sa pri výbere svojich jazdcov pozerajú na to, či sa jedná o muža alebo nie. Ak by bola naporúdzi žena, ktorá by porážala všetkých ostatných, potom by mala prirodzene šancu dostať sa do Formuly 1. Všetko je to len o tom, že je v športe menej žien, čo má za následok, že sa ich vypracuje na vrchol menej ako mužov,“ uzavrel Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia