logo F1online.sk

Horner neveril vlastným ušiam: Ricciardovi sme dali všetko, čo si zažiadal

Daniel Ricciardo
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 12. 2023

O budúcnosti Daniela Ricciarda sa v roku 2018 špekulovalo už dlhšie. Mnohým i napriek tomu vyrazilo dych, keď Austrálčan oznámil, že prestupuje do Renaultu. Rovnako zaskočený bol dokonca i jeho vtedajší šéf Christian Horner, ktorý vraj nemohol uveriť tomu, čo mu jeho pilot oznámil. Red Bull totiž pristúpil na každú Ricciardovu podmienku.

Z Red Bullu sa po príchode Maxa Verstappena začal rodiť jeho tím. Všetko sa točilo okolo budúceho majstra sveta. Daniel Ricciardo sa odrazu ocitol na druhej koľaji a vo Verstappenovom tieni, s čím vôbec nebol spokojný. Nakoniec sa rozhodol odísť a nebyť neoficiálnou tímovou dvojkou mladšieho kolegu.

Christian Horner v podcaste s hercom Daxom Shepardom prezradil, čo vlastne tomuto odchodu predchádzalo a ako sa Red Bull snažil Ricciardovi splniť všetko, čo mu videl na očiach. Dokonca mu ponúkol rovnaké finančné podmienky ako hviezdnemu Verstappenovi.

“V tom čase už bolo zrejmé, že z Maxa niečo rastie. Bol veľmi mladý a mal obrovský talent, potreboval len trochu obrúsiť hrany. Na začiatku roka 2018 sme preto Maxovi ponúkli kontrakt, aby sme si poistili jeho budúcnosť,” pustil sa do spomínania Christian Horner. “Spomínam si, že Daniel bol nahnevaný. Zrazu si uvedomil, že on nechce hrať druhé husle. Videl som na ňom, že sa vnímal ako príliš veľká ryba v malom rybníku. Ľudia mu tiež hučali za ušami o tom, koľko peňazí ležalo na stole.”

Max Verstappen si mal podľa novej zmluvy prísť na desať miliónov dolárov ročne. Red Bull však Ricciardovi za jeho služby ani zďaleka neplatil toľko. Vedenie sa pokúsilo niečo vymyslieť, aby si udržalo rodáka z Perthu v tíme.

“Pred pretekmi v Rakúsku som sa bavil s naším majiteľom Dietrichom Mateschitzom a hovoril som mu, že (Daniel) je trochu na vážkach, či by ho mohol trochu potešiť. Helmut je veľmi promaxovský, tak by to mohol trochu vyvážiť a ukázať mu, že ho chce. Povedal, že to nie je žiaden problém a pozhovára sa s ním,” pokračoval Horner.

Ako to celé dopadlo? Mateschitz vraj zaskočil aj samého seba. “Po pretekoch v Rakúsku ho teda zavolal k sebe. Boli tam viac než hodinu a hovoril som si, preboha, čo sa tam stalo? Obaja však odtiaľ vyšli s úsmevom na tvári. Dietrich prišiel ku mne a spýtal som sa ho, ako to šlo. On odvetil, že všetko je v pohode, že sa o tom netreba ani baviť.”

“Na čom ste sa teda dohodli?” spytoval sa majiteľa stajne Horner. “Povedal, že mu dáme presne to, čo aj Maxovi. Vtedy som sa zarazil: Vieš, koľko platíme Maxovi? On povedal, že netuší. Tak som mu povedal tú sumu a on vyhlásil: Kto na toto, dočerta, pristúpil? Povedal som mu: No predsa ty!” rozosmial sa 50-ročný Angličan. “Potom však povedal, že je to super chlapík, dajme mu teda rovnakú zmluvu, akú má Max. Bola to dvojročná zmluva.”

Podpis nového kontraktu sa však nerodil ľahko. “Potom sme šli do Nemecka na preteky, kde mu odpálilo motor. Motory boli vtedy naším najväčším problémom. Ten motor ho stále zrádzal,” pripomenul 222neslávny záver spolupráce Red Bullu s Renaultom. “Následne sme prišli do Maďarska a všetky papierovačky sme už mali vybavené.”

Ricciardo zrazu vyrukoval s novou požiadavkou. “Prišiel za mnou jeho manažér a hovoril mi, že Daniel má veľké obavy pre pohonnú jednotku, pretože sme mali ísť k Honde. Vraj pristúpi na ročnú zmluvu.”

Do toho sa Hornerovi veľmi nechcelo, keďže “o šesť mesiacov by sme zas museli riešiť presne to isté”. “Tak som zašiel za Dietrichom, ktorý povedal, že tu ide o vzťahy a nie o kontrakty. Ak chce jeden rok, dajme mu ho. V tejto chvíli tak dostal všetko, čo chcel.”

Zostávalo spraviť posledný krok, ktorý sa však ukázal ako najťažší. “Zmluvu sme mali podpísať v pondelok na testoch v Maďarsku. Z pondelka sa však stal utorok a ja som už niečo zavetril. Povedali by ste si, že sa nebude vedieť dočkať podpisu, no on kontrakt nepodpísal ani ráno pred tým, než naskočil do auta, ani na obed, no a potom musel z auta zamieriť priamo na letisko, pretože letel do Los Angeles. Vraj mi zavolá, keď priletí.”

“Nakoniec mi zavolal a povedal mi: Práve som vystúpil z lietadla v LA a celý let som nad tým uvažoval. Nepodpíšem ten kontrakt, vezmem inú ponuku. Hovoril som si, páni, oslovil ťa Mercedes alebo Ferrari? On mi povedal, že nie, podpíše kontrakt s Renaultom. S výrobcom motorov, ktoré ho posledné dva roky zakaždým zradili,” neveril vlastným ušiam Horner po tom, čo mu Ricciardo zvestoval tieto noviny.

“Daniel je humorista, tak som bol presvedčený, že si zo mňa strieľa. Neexistuje, aby si šiel do Renaultu, prestaň si zo mňa robiť žarty. Asi po desiatich minútach ma dokázal presvedčiť, že skutočne ide do Renaultu. Bol som z toho sklamaný,” priznal. “Vtedy ma to trochu hnevalo. Spomínam si však, že mi počas pandémie zavolal a povedal: Christian, nerád to hovorím, ale musím uznať, že si mal úplnú pravdu. Ospravedlnil sa.”

“My sme mali vždy dobré vzťahy, je to super chlapík. Len mu vtedy poradili zle,” zhodnotil výkon Ricciardovho vtedajšieho manažéra Horner.

Súvisiace články