logo F1online.sk

Zostal by Norris v McLarene, nebyť veľkého obratu v priebehu sezóny?

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Z Landa Norrisa sa nám stal populárny objekt prestupových špekulácií. Britský pretekár dlhodobo potvrdzoval svoje obrovské kvality, ale chýbalo mu víťazné auto. McLaren vstúpil do ročníkov 2022 a 2023 priam tragicky a nebyť ohromného progresu v priebehu práve skončenej sezóny, budúcnosť Landa Norrisa by bola široko spochybňovaná.

Pri týchto výkonoch a s takýmto pokrokom nemá britský mladík dôvod niekam odchádzať. Aj keď podľa jeho šéfa Zaka Browna nemá vo svojej zmluve žiadne výstupné klauzuly, stále existujú spôsoby, ako ukončiť kontrakt alebo prestúpiť ku konkurencii. Norris pritom dlhodobo patrí medzi objekty prestupových špekulácií.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Red Bull sa o jeho služby usiloval už v roku 2017, keď mal záujem o vtedy ešte pilota Formuly 2, ktorého chcel posadiť do sedačky Brendona Hartleyho. Táto niť sa pritom tiahne už roky. Dnes má Norris podľa niektorých zdrojov na stole otvorenú ponuku na prestup do Red Bullu a vraj stačí len zavolať. Ktovie, ako by sa Norris rozhodol, keby zostal McLaren tímom stredu poľa.

„Keby sme pokračovali v ceste, na ktorú sme nastúpili začiatkom roka, sám by som nechcel jazdiť v tomto tíme,“ uškrnul sa generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown. Jeho tím však už do stredu poľa nepatrí, a tak si môžu vo Wokingu odfúknuť. Po niekoľkých pódiových priečkach utíchla potenciálna nespokojnosť.

„Myslel som si, že celý rok sa bude niesť v takom duchu. Nevedeli sme, ako veľmi sa dokážeme zlepšiť. Nechcete začať rok s pomyslením ‚pred nami je 24 pretekov a ja sa nedostanem ani z Q1!‘ Je ťažké nad tým premýšľať v takto počiatočnej fáze sezóny, ale človek si pomyslí, že to bude pekelne dlhý rok,“ povedal médiám Lando Norris.

Ak by mal McLaren problém s postupom do druhej časti kvalifikácie, pravdepodobne by mohol svojho pilota držať len nasilu. To však nakoniec nemusí, keďže inžinierom sa podarilo monopost MCL60 výrazne vylepšiť. Najviac zrejme odľahlo Zakovi Brownovi, ktorý naznačil, že bez týchto úspechov by pre McLaren bolo náročné udržať svoju jazdeckú hviezdu.

„Lando je pilot, ktorý je žiadaný tímami v celej pit lane. Padajú otázky, či bude pokračovať Lewis, čo čaká Mercedes alebo ako dlho bude pokračovať Sergio. Myslím si, že tri najväčšie tímy nevedia s istotou, aké bude ich jazdecké zloženie po roku 2025, a dovolím si povedať, že Lando by bol prvý na ich zozname,“ prehlásil Brown.

„Aj sám so sebou som absolvoval rozhovory, pri ktorých som si musel povedať: ‚Vydrž, viem, že je to frustrujúce.‘“ Určite by to nebolo lacné ani jednoduché, ale držali by ste pilota vo svojom tíme silou mocou, keď má takýchto záujemcov? Veď sám Brown razí filozofiu, podľa ktorej súperi nekradnú jazdcov, sponzorov ani zamestnancov – ste to vy, kto ich stratil, ale nikto vám ich neukradol.