logo F1online.sk

Motivovalo ma, keď z Péreza robili majstra sveta, priznal Verstappen

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 12. 2023

Sergio Pérez vstúpil do uplynulého ročníka správnou nohou a na prekvapenie mnohých bol Maxovi Verstappenovi na istý čas rovnocenným súperom. Mexičan predvádzal v niekoľkých úvodných pretekoch sezóny výkony ako z veľkej knihy, následkom čoho sa jeho meno začalo skloňovať s útokom na majstrovský titul. To však bolo vodou na mlyn Maxa Verstappena, ktorému takéto slová pridali ešte viac na motivácii, primäli ho zaradiť druhý rýchlostný stupeň a Pérezovi pripomenúť, kde je jeho miesto.

Po štyroch úvodných pretekoch ročníka delilo pilotov Red Bullu len niekoľko bodov a v médiách sa nepísalo o ničom inom, než o tom, či Mexičan dokáže s Holanďanom držať krok aj naďalej. „Prečo by aj nie? Veď všetko tomu dosiaľ nasvedčuje,“ vravela si časť fanúšikovskej obce, ktorá ešte netušila, ako veľmi predčasné pasovanie Péreza za ašpiranta na majstra sveta a „kráľa mestských okruhov“ vyprovokuje Verstappena.

Trojnásobný držiteľ titulu si na rodákovi z Guadalajary zgustol hneď na v poradí piatych pretekoch sezóny v Miami, čo sa ukázal byť rozhodujúci moment šampionátu. Pérez sa totiž následne psychicky zosypal a predošlú formu už v priebehu ročníka naspäť nenadobudol.

„Tieto tvrdenia ma motivovali ešte viac ukázať, že tomu tak nie je (že Pérez nie je ašpirantom na titul a kráľom mestských okruhov, pozn. red.)“ uviedol Verstappen pre Viaplay. „Iných pilotov by takéto slová znepokojili, ale mňa tieto komentáre nevydesili. Niektoré médiá, napríklad z Mexika alebo španielske médiá, takéto úvahy naschvál propagovali, keďže ľudia samozrejme chceli, aby došlo v boji o titul k bitke.“

Verstappena z miery nevyviedli tak médiá ospevujúce Sergia Péreza, ako ani Mexičan samotný. Holanďan bol totiž presvedčený o tom, že pokiaľ mu aj bude tímový kolega na začiatku sezóny stačiť, na typologicky rýchlejších okruhoch časom odpadne – a tak sa aj stalo.

„Vedel som, že na začiatku ročníka mi nebude ani jeden z okruhov dokonale vyhovovať,“ poznamenal Verstappen. „Bol som si vedomý toho, že na rýchlejšie okruhy s množstvom rýchlych zákrut zavítame až neskôr v priebehu roka.“

„V tej chvíli som sa (hrozby so strany Péreza) vôbec nebál. Museli sme len doladiť detaily (na mojom aute). Nakoniec to po Baku vypálilo celkom dobre,“ dodal víťaz viac než 50-tich veľkých cien.