logo F1online.skF1online.sk

O desať rokov nebudem vo Formule 1, prehlásil Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Max Verstappen má za sebou nevídane dominantnú sezónu. Holandský pretekár neurobil v podstate žiadnu chybu a vyhrával jednu veľkú cenu za druhou. Znie priam neuveriteľne, že triumfoval devätnásťkrát a vo vedení pretekov sa v priebehu jednej sezóny udržal viac ako tisíc kôl. Aj keď je Formule 1 neuveriteľne oddaný, s absolútnou istotou prehlásil, že nebude pokračovať do štyridsiatky.

Max je známy svojou vášňou pre motoršport a niekoľkokrát povedal, že jeho koniec v F1 nebude znamenať koniec jeho pretekárskej kariéry. S nadšením rozpráva o vytrvalostných pretekoch a pretekoch športových automobilov. Naopak, nepáčia sa mu elektrické šampionáty a práve benzín mu bude najviac chýbať.

V koncoročnom rozhovore pre švajčiarsky Blick dostal množstvo rýchlych a zaujímavých otázok, na ktoré odpovedal tradične priamo a jednoducho. Reportér Roger Benoit sa ho napríklad opýtal, kde bude podľa neho Formula 1 o desať rokov.

„Benzín bude pravdepodobne preč. Náš šport sa už teraz stáva zelenším a udržateľnejším. Jedna vec je však istá: Max Verstappen sa toho už nezúčastní!“ prehlásil holandský pretekár. Ten má platnú zmluvu do konca roka 2028 a už naznačil, že by mohla byť jeho poslednou, aj keď v tom čase bude mať stále len 31 rokov.

Maxa teraz čakajú posledné dva roky s Hondou a ak dodrží svoj kontrakt, potom aj tri sezóny s Fordom, ktorý sa stal technologickým partnerom Red Bull Powertrains. Od roku 2026 sa stane Red Bull plnohodnotným továrenským tímom, ale udržať takú mieru dominancie aj v nasledujúcich sezónach bude nesmierne náročné.

„Bude veľmi ťažké opäť dokázať niečo podobné ako v tomto roku. Iste, stále sa môžete ešte zlepšiť, ale niekde predsa len máte limit. Naši súperi určite nebudú oddychovať, kým nás neporazia. Red Bull RB19 je teraz história, ale dúfajme, že nové auto bude ešte lepšie!“ vyhlásil Verstappen.

„Ťažko povedať, ako to bude vyzerať po roku 2025. Stovky ľudí však pracujú na projekte Red Bull Powertrains v Milton Keynes. Nechceme do roku 2026 vykročiť nesprávnou nohou. Všetci dúfame, že postavíme raketu, ale to sa ešte len uvidí,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia