logo F1online.sk

Pred veľkými očakávaniami varuje aj Stella: Môže vás udrieť krutá realita

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 12. 2023

Aké sú vaše očakávania pred novou sezónou? To je jedna z najčastejších a zároveň aj jedna z najťažších otázok, aké môže športovec dostať. Nechcete totiž vytvárať prehnané očakávania, ktoré vyvolávajú tlak a taktiež riziko posmechu, keby sa vám ich nepodarilo naplniť. Presne takýto tlak má po skvelom závere sezóny na svojich pleciach McLaren, ktorého zástupcovia čelia veľkým očakávaniam.

Po veľkom zvrate udalostí v roku 2023 bude stajni z Wokingu venovaná nemalá pozornosť. Tento tím už nepatrí do stredu poľa, ale do boja o víťazstvá a s tým prichádza aj nemalý tlak. Každá chyba je na čele omnoho viditeľnejšia a omnoho prepieranejšia než v strede poľa.

Zrejme aj preto sa v McLarene snažia vyhnúť veľkým očakávaniam. Už generálny riaditeľ Zak Brown pred časom upozornil, že niektoré kľúčové posily prídu do Wokingu až v januári. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že nový monopost sa vyvíja v novom veternom tuneli a na novom simulátore. K Brownovi sa pridal aj boss stajne Andrea Stella.

„Formula 1 je dosť kvantitatívna, čo je luxus tohto športu. Vidíte pokroky vo veternom tuneli a v počítačových simuláciách. Tak trochu teda tušíte, či s týmto tempom vývoja získate na začiatku sezóny dve desatiny, pol desatiny alebo sedem desatín. Reálne viete, že ak chcete byť konkurencieschopní aj v novom roku, potrebujete získať pol sekundy. V opačnom prípade to bude vyzerať tak, že ste zastali a ostatní sa na vás dotiahli,“ povedal taliansky inžinier.

„V prvom rade sa teda všetci pozrieme na dáta. Už ich dosť dobre poznáme, ale to nebudem komentovať, a na ich základe určíme náš postoj interne aj externe. Nemusíme si vytvárať falošné očakávania, pretože potom vás môže udrieť krutá realita a tomu sa chceme vyhnúť. Zároveň sa však nechceme príliš zhadzovať, zostať nepripravení na boj vpredu a neprijať patričné rozhodnutia. Stačí sa teda držať dát, byť realistický a úprimný. Taká je naša filozofia,“ dodal Stella.

Podľa jeho slov nebol McLaren v závere ročníka v najlepšej forme. Aj keď sa to nezdá, šéf stajne badal pokles výkonnosti na konci sezóny. Posledný veľký balík vylepšení priviezol tím do Singapuru, čo sa prejavilo na rýchlosti monopostu MCL60. „Na začiatku sezóny sme neboli konkurencieschopní, ale v Rakúsku a v Singapure sme urobili pokroky. V záverečnej fáze roka sme však po stránke vývoja ustrnuli,“ analyzuje šéf sezónu svojho tímu.

„Mnohé tímy priniesli vylepšenia, z ktorých niektoré boli celkom úspešné. Aj keď sa nedá povedať, že by sme v tomto období zhoršili náš výkon, niektorí jednoducho stiahli svoju stratu alebo nás dokonca predbehli. Ak si chceme aj v novej sezóne užívať podobné výsledky ako po Singapure, musíme urobiť ďalší krok vpred,“ povedal Stella.

Súvisiace články