logo F1online.sk

Ešte počas mojej kariéry si na trati zmeriam sily so ženou, prorokuje Gasly

Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2023

Otázka, ktorej Formula 1 čelí už niekoľko desaťročí. Uvidíme ešte niekedy v kokpite ženu? Od Veľkej ceny Rakúska 1976 a účasti Lelly Lombardiovej sme na štarte pretekov F1 nemali ženu. Divina Galicaová, Desiré Wilsonová a Giovanna Amatiová to skúšali po nej, ale ani jednej z nich sa nepodarilo kvalifikovať do pretekov. Formula 1 a FIA sa zaviazali pomôcť ženám v ich snahe o postup do najvyššej motoristickej triedy a podľa Pierra Gaslyho toto úsilie čoskoro zožne svoje ovocie.

Ženu na štartovom rošte by si prial zrejme každý z nás. Problém však je, že to málo dievčat, ktoré preniklo do chlapčenských juniorských sérií, tam zvlášť neohúrilo. Je preto otázne, či sa nájde žena, ktorá v súčasných podmienkach prejaví dostatočnú kvalitu, aby dokázala vyzvať svojich chlapčenských rovesníkov.

Pilot Alpinu Pierre Gasly však verí, že ešte on sám sa počas svojej kariéry postaví na štartový rošt so ženou. „Neprekvapilo by ma to. Podľa mňa je to možné,“ povedal francúzsky pretekár.

„Celá organizácia a takisto náš tím investujú veľké úsilie na podporu dievčat v našej kategórii. Som si istý, že ak jedna žena naozaj ukáže, že má rýchlosť a talent na to, aby sa zaradila medzi dvadsať najlepších jazdcov na svete, určite dostane príležitosť,“ povedal pevne presvedčený Gasly.

Na túto tému sa pred pár mesiacmi vyjadril aj Max Verstappen, ktorý pochádza z veľkej pretekárskej rodiny. Obaja jeho rodičia pretekali a ich syn dostal do vienka nemalý talent. Tým však vraj disponuje aj jeho sestra Victoria. Tá však nakoniec zanevrela na pretekársku kariéru.

„Povedal by som, že v detstve mala možno rovnaký talent ako ja. Netúžila však po tom tak veľmi. Mala to rada, ale nie dosť na to, aby o to bojovala, aj keď bola fit a pripravená. Pokiaľ si to priznáte, je to podľa mňa v poriadku,“ povedal Max pred pár mesiacmi v rozhovore pre portál RaceFans.

„Môj otec sa aj tak sústredil hlavne na mňa. Ak to však naozaj chcete, ste ochotní bojovať a dokážete vášho otca presvedčiť, aby si uvedomil, že po tom naozaj túžite… som si stopercentne istý, že môj otec by do toho išiel s ňou až do konca. On to však takto necítil a ona to dostatočne nechcela,“ povedal Verstappen.

Kvíz: Spoznáš jazdca podľa tímov, v ktorých pôsobil?

Počet otázok: 20
Máme pre teba pripravených 20 obrázkov. Na každom obrázku sú chronologicky zoradené logá tímov, v ktorých pôsobil istý jazdec. Tvojou úlohou je správne určiť jeho totožnosť. Držíme palce!
Spustiť kvíz

Súvisiace články