logo F1online.sk

Mercedes by mi mohol poslať drobnú prémiu, žartuje Norris na margo kontaktu s Pérezom

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Incident, ktorý mal obrovský vplyv na boj o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov. Či už bol päťsekundový trest pre Sergia Péreza zaslúžený alebo nie, Mexičan rozhodne mohol urobiť viac, aby sa kontaktu vyhol. Keby bol o trochu rozumnejší, Ferrari by obsadilo celkové druhé miesto. Teší sa však Mercedes, ktorý je zároveň dodávateľom motorov McLarenu, čo primälo Landa Norrisa trochu si na túto tému zažartovať.

Britský pretekár po posledných pretekoch sezóny nechápal, ako mohlo ku kontaktu vôbec dôjsť. Péreza vraj púšťal dopredu a ani trochu sa nebránil, ale Mexičan sa aj tak snažil úplne zbytočne vytláčať súpera z trate. Bol trest až príliš? Možno. Ale prečo mal Pérez potrebu počínať si takto agresívne, keď bol manéver vlastne už úspešne dokonaný?

„Ten incident nijak nezmenil konečný výsledok mojich pretekov,“ skonštatoval po ich skončení pre Channel 4 Lando Norris. „V skutočnosti to však pomohlo Mercedesu k celkovému druhému miestu v Pohári konštruktérov. Môžu mi za to ďakovať a tiež poslať drobnú prémiu!“

Aj keď Lando žartoval, faktom zostáva, že nebyť toho kontaktu, Ferrari by určite skončilo druhé. Pérez by totiž nestihol Leclerca ani dobehnúť, nieto ešte predbehnúť. Mercedes ešte mohol spasiť Lewis Hamilton, ale jeho záverečný pokus o predbehnutie Júkiho Cunodu skončil fiaskom.

Norris sa pritom po pretekoch čudoval, ako vôbec mohlo dôjsť ku kontaktu medzi ním a pilotom Red Bullu. „Urobil som všetko, čo som mohol. Nechal som mu na ľavej strane hromadu miesta, ale on ma trafil a dostal trest, ktorý si jednoducho zaslúžil,“ skonštatoval Lando.

Na celú situáciu sa zblízka pozrel aj David Coulthard, ktorý práve pre Channel 4 pracuje. Ani skúsený Škót nechápal, ako sa niečo také mohlo stať. Aj keď výslovne nepovedal, či bol trest zaslúžený, podľa jeho slov sa kontaktu rozhodne dalo vyhnúť. „Urobil to dosť nešikovne. Checo dokonal svoj manéver, nebol príliš agresívny na brzdách, zatočil a trochu na Landa zatlačil,“ hovorí bývalý pilot McLarenu.

Nevedel ani, o čo sa vlastne Pérez pokúšal. „Úprimne, nemôžem na to odpovedať, pretože to nedáva zmysel. Bolo to nešikovné a určite to bola jeho chyba. Tá päťsekundová penalizácia asi podráždi Red Bull, pretože Mercedes sa takto posunul na druhé miesto, čo je pravdepodobne ich najväčší súper smerom do budúcna,“ povedal Coulthard.