logo F1online.skF1online.sk

Verstappen by získal titul už v Belgicku. Ktoré všetky rekordy to vlastne Holanďan prekonal?

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Rok 2023 bol pravdepodobne najdominantnejšou sezónou histórie, keďže Red Bull ovládol s výnimkou Veľkej ceny Singapuru každé jedny preteky, a to zväčša zásluhou Maxa Verstappena. Nie je preto žiadnym prekvapením, že Holanďan prepísal viacero historických rekordov. Tu je zoznam tých najdôležitejších.

Najviac víťazstiev v sezóne

Prvý z rekordov prepísal Verstappen už vlani, keď zaknihoval neuveriteľných pätnásť víťazstiev. Málokto však tušil, že pred rokom sa v prípade trojnásobného šampióna jednalo iba o akési zahrievacie kolo. V tomto roku totiž zaradil druhý rýchlostný stupeň a na najvyšší stupienok sa postavil až devätnásťkrát.

Najdlhšia šnúra víťazstiev

V tomto ukazovateli kraľoval celú jednu dekádu Sebastian Vettel, ktorý preťal v roku 2013 šachovnicovú vlajku ako prvý deväťkrát za sebou. Verstappen ho v tomto roku tesne tromfol, keď sa mu to podarilo dovedna desaťkrát.

Najvyššia miera výhier v sezóne

Držiteľom tretieho z rekordov dosiaľ Verstappen nebol. Stále len 26-ročný pretekár prekonal bradatý zápis Alberta Ascariho z roku 1952, kedy Talian ovládol ¾ všetkých pretekov, iba prednedávnom. Aby sme si to upresnili, z tohtoročných podujatí vzišiel Max víťazne v 86,3% prípadov.   

Najviac bodov v sezóne

Aj v poradí štvrtý nami vybraný rekord už prináležal Verstappenovi, naposledy ho prepisoval pred rokom. Tentokrát ho však ešte zveľadil, keď pozbieral 575 zo 620 možných bodov, čo predstavuje 92,7%. Za zmienku ale stojí fakt, že oproti vlaňajšku sa jazdilo dvakrát viac šprintov, a teda aj bodov sa rozdávalo pochopiteľne o čosi viac.

Keby sme zašli hlbšie do histórie, keď sa udeľovalo oveľa menej bodov, isto by nás zaujal rok 2002 a počínanie Michaela Schumachera. Sedemnásobný šampión totiž v tomto ročníku uchmatol 144 zo 170 bodov a mal len o čosi menšiu úspešnosť, ako teraz Verstappen (84,7%).

Čo ešte?

Nemožno opomenúť ani niektoré ďalšie z rekordných zápisov. Okrem toho, že si Verstappen pripísal najviac víťazstiev, sa tešil aj z neuveriteľného množstva pódií (21). Keďže vyhral takmer 20 pretekov, azda nikoho neprekvapí, že na čele štartového poľa odkrúžil dokopy 1003 kôl a vo vedení pretekov odjazdil až 75,7% kôl. Taktiež získal najviac víťazstiev z pole position (12) či hetrikov (6), ktoré sa udeľujú za víťazstvo v kvalifikácii, v pretekoch a za najrýchlejšie kolo pretekov.

Čo keby odišiel Verstappen v lete na polročnú dovolenku?

Keby Verstappen odišiel v lete na niekoľkomesačnú dovolenku – za predpokladu, že by tak urobil až po Veľkej cene Belgicka -, tak by sa nič zásadné nestalo. Titul by získal aj tak, a to s jednobodovým náskokom pred druhým Sergiom Pérezom.

Čo sa týka Maxových víťazstiev, tie by si rozdelila šestica pilotov nasledovne: 3x by sa tešil z triumfu Lando Norris, 2x Charles Leclerc a 1x Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Oscar Piastri a Sergio Pérez.

Súvisiace články

Diskusia