logo F1online.sk

Minardi naznačil, že Mercedes po roku 2021 skončí

Valtteri Bottas
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király25. 5. 2020

Gian Carlo Minardi vo Formule 1 nepôsobí už dlhé roky, veď svoj tím predal Red Bullu ešte na prelome rokov 2005 a 2006. Naďalej však má veľmi dobré kontakty a prostredníctvom svojej internetovej stránky sem-tam prezradí, prípadne naznačí, zaujímavé veci.

Tentoraz sa zamyslel nad aktuálnou krízou vyvolanou globálnou pandémiou a pripomenul, že cirkus F1, ale aj majitelia športu zo spoločnosti Liberty Media, stoja na prahu obrovských problémov.

Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko: McLaren musel založiť svoje sídlo a rovnako aj zbierku historických monopostov, aby dočasne získal peniaze, Williamsu zasa pomocnú ruku poskytol Michael Latifi, otec nového pretekára Nicholasa. Ten vraj do zálohy takisto dostal majetok stajne.

Minardi okrem toho pripomenul aj aktuálne problémy Renaultu. Francúzska automobilka je na tom zle a vraj nemáme vylučovať ani jej úplný krach.

„Renault v týchto dňoch neustále žiada o dôležitú vládnu pomoc, aby zachránil pracovné pozície a zlepšil svoju finančnú situáciu,“ uviedol Gian Carlo Minardi pre minardi.it. „Preto bude podľa mňa ťažké, aby s projektom F1 pokračovali aj po roku 2021. Nuž a nebude ľahké nájsť nového záujemcu, pretože aktuálne tam nemajú víťaznú štruktúru.“

To však nie je všetko, pretože vraj môžeme prísť aj o Mercedes. „Špekulácie zo zahraničia hovoria o tom, že Mercedes je pripravený ku koncu roku 2021 predať svoj tím a ostať len v pozícii dodávateľa motorov.“

„Vyzerá to tak, že súčasný šéf Daimleru Ola Källenius má na tím omnoho väčší vplyv, ako jeho predchodca (Dieter Zetsche, pozn. redakcie), čo sme videli aj na VC Austrálie. Toto Wolff chcel súťažiť, avšak v tom prišiel Källeniusov zákaz.“

„Na rozdiel od Renaultu je Mercedes víťazný a mimoriadne dobre organizovaný tím. Preto by nemalo byť ťažké nájsť nového záujemcu. Tak či tak sme však v chaotickej situácii. Do týchto dní sa nepodarilo podpísať novú Concorde Agreement a Liberty Media nenašla žiadny nový tím,“ dodal Gian Carlo Minardi, podľa ktorého reálne hrozí, že v F1 ostane menej ako desať pretekárskych zoskupení.