logo F1online.sk

Wurz odmietol divokú konšpiračnú teóriu týkajúcu sa Maldonadovho víťazstva

Pastor Maldonado Barcelona 2012
© Williams
Ladislav Király
Ladislav Király19. 10. 2020

Pastor Maldonado vybojoval vo Formule 1 jedno jediné víťazstvo. Stalo sa tak na Veľkej cene Španielska 2012 a išlo o obrovské prekvapenie. Úvod danej sezóny však bol totálne nezvyčajný, nikto nerozumel pneumatikám Pirelli a každý víkend prinášal iného víťaza.

Postupne vyhrali Jenson Button, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado, Mark Webber a Lewis Hamilton, teda v siedmich veľkých cenách sa na najvyšší stupienok pódia postavili siedmi pretekári. Všetko by bolo OK, len ten Maldonado tam akosi nesedel.

Aj preto sa na svete objavila divoká konšpirácia, podľa ktorej Bernie Ecclestone Williamsu dovolil nasadiť ľahšie auto, ako povoľujú pravidlá. Vraj to mal byť darček k 70. narodeninám Sira Franka Williamsa. No a vraj práve preto po pretekoch v garáži Williamsu horelo; mali zhorieť všetky doklady.

„Rozhodne nie!“ odmietol úvahy o tom, či to tak malo byť, bývalý pretekár Alexander Wurz v rozhovore pre ORF. „Vtedy som bol ešte s týmto tímom a vo Williamse v tom čase pôsobil aj Toto (Wolff, pozn. red.). A ten oheň bol nebezpečný, skutočne katastrofický.“

Jedna z príčin, kvôli ktorým sa takto divoko špekulovalo, bola napríklad tá, že druhý jazdec Williamsu Bruno Senna skončil v kvalifikácii len sedemnásty.

Wurz si však dobre pamätá na to, prečo vtedy tím uspel: „Auto bolo veľmi rýchle preto, lebo ako prví sme pochopili, že predné pneumatiky musíme nahriať na hrane. Prišli sme na to počas testov.”

Bol to Ed Wood, v tom čase hlavný dizajnér, a ja. Stáli sme pri trati a bavili sme sa o toku vzduchu, ktorý prechádza ponad pneumatiku a neprestajne ju vychladí. Všetci boli preto nedotáčaví. My sme na to prišli ako prví.“

Wurz vyzdvihol Woodove schopnosti ešte v jednej oblasti. Práve on vraj stál za dokonalým vyladením chladenia bŕzd Williamsu FW34.

„V súčasnosti je to veľký problém a je to súčasť kopírovacej kauzy medzi Racing Pointom a Mercedesom,“ pripomenul Alex Wurz. „My sme boli prví, kto to urobil správne. Potom to všetci skopírovali a Williams sa opäť prepadol.“

Pre Pastora Maldonada to napokon nebolo len jediné víťazstvo, ale aj jediné pódium kariéry. Druhý najlepší výsledok dosiahol na VC Abú Zabí 2012, kde skončil piaty.