logo F1online.sk

Leclerc: S plnou nádržou prídu problémy

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2020

Ferrari má za sebou ďalší ťažký víkend, po ktorom sa vyhliadky na tretie miesto v pohári konštruktérov opäť scvrkli. Momentálna strata je už 40 bodov, no z vyjadrení zástupcov tímu i pilotov je zrejmé, že Scuderia sa momentálne viac zameriava na roky budúce, než boj aktuálny v šampionáte.

Tým, kto dodal výsledok, bol v Nemecku opäť Charles Leclerc. Ten začal víkend vynikajúco, štvrtým miestom v kvalifikácii. Už po štarte nedeľných pretekov však bolo jasné, že Ferrari je na tom s pretekovým tempo opäť biedne. V prvom stinte na mäkkých pneumatikách strácal Leclerc na čelo asi dve sekundy na kolo(!), čo je naozaj strašidelné.

„Od začiatku roka sme to už videli veľakrát. Keď bolo v aute málo paliva, dokázali sme z neho dostať maximum, s plnou nádržou však prišli problémy,“ povedal Leclerc. „Na Nürburgringu sa to stalo znovu. Na stredne tvrdých zmesiach bolo naše tempo dobré, na mäkkých sa však okamžite dostavili problémy s drolením pneumatík.“

„V závere som kvôli tomu nechcel prezuť na mäkké pneumatiky. Ale bol to ten najlepší výsledok, aký sme za daných okolností mohli dosiahnuť, aj keď som očakával o trochu viac,“ dodal Leclerc, ktorý však celkovo bol spokojný.

„Bolo tam zopár pozitív. Neočakával som, že budeme nejako masívne konkurencieschopní. Myslím však, že drobné zmeny, ktoré sme sem priniesli, znamenajú krok správnym smerom. Nebol to veľký krok, ale našli sme to, čo sme hľadali,“ dodal Monačan.

Jeho slová podčiarkol aj šéf Ferrari Mattia Binotto. „Boli to ťažké preteky, v ktorých išlo najmä o manažovanie teplôt v pneumatikách. To nás postihlo najmä v Charlesovom prípade, keďže sa mu po dobrom štarte začali droliť pneumatiky, kvôli čomu na to nemohol tlačiť tak, ako by chcel.“

„Okamžite sme sa preto zamerali na alternatívnu stratégiu. V záverečnom stinte sme mali možnosť opäť prezuť, keďže na trať vyšiel safety car, rozhodli sme sa však zostať na trati, keďže sme dobre vedeli, čo nastalo v úvode pretekov,“ povedal Binotto.

„Je jasné, že s týmto výsledkom nemôžeme byť spokojní. Pokračujeme však v snahe zlepšiť našu celkovú výkonnosť. V kvalifikácii sme mohli vidieť nejaký progres. Dôležitejšie však je, že novinky, ktoré sme sem priniesli, sa zdajú byť tou správou cestou, najmä s ohľadom na rok 2021. Viac informácií budeme mať po víkende v Portugalsku,“ dodal švajčiarsky rodák.

Aj tam Ferrari prinesie ďalšie zo série noviniek. Prvé Scuderia pripravila do Ruska, ďalšie prišli v Nemecku a do tretice pribudnú aj v Portugalsku. Doterajšie upgrady sa zatiaľ (aspoň podľa vyjadrení zástupcov tímu) ukázali ako funkčné.

„Bolo to malé vylepšenie, ktorým sme skompletizovali balík z Ruska. Pozitívom je, že dáta korelovali s tým, čo sme videli vo veternom tuneli v továrni. To by mohlo znamenať, že ideme správnym smerom,“ vyhlásil Binotto.

„Vo zvyšku sezóny ešte prinesieme ďalšie vylepšenia, ktoré budú v tomto smere takisto dôležité. Podstatné je, aby sa vývojový smer, ktorým sme sa vydali, ukázal ako ten správny.“

Súvisiace články