logo F1online.sk

Vasseur stále verí v druhé miesto: Máme dobré tempo a všetko je možné

Frédéric Vasseur
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Ferrari opäť zaspáva s pocitom, že nevyužilo všetky svoje príležitosti. Kým druhé miesto Charlesa Leclerca je výsledkom ako z ríše snov, vypadnutiu Carlosa Sainza už v Q1 sa dalo za každých okolností zabrániť. Keďže sa však ani Mercedes nemá po sobote čím chváliť, zostáva boj o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov naďalej otvorený.

O štyri body viac ako Mercedes, to je všetko, čo Ferrari potrebuje. Keďže Scuderia oslavovala víťazstvo v Singapure, v prípade rovnosti bodov – a v prípade, že Mercedes v Abú Zabí nevyhrá – bude oslavovať druhé miesto práve partička okolo Frédérica Vasseura. Ten bol po sobotnej kvalifikácii optimisticky naladený, hoci spokojný mohol byť len spolovice.

„Kvalifikácia bola pre nás trochu ako na horskej dráhe. Stať sa mohlo naozaj čokoľvek a v istom okamihu som sa obával, že predčasne skončí v kvalifikácii aj Charles,“ povedal Vasseur. „Veľmi záležalo od vášho prípravného kola, ale myslím si, že nakoniec sme o trochu lepšie pochopili, aký musíme zvoliť prístup a Charles odviedol fantastickú prácu. Teraz musíme zabodovať a hlavne získať o štyri body viac ako Mercedes. Všetko je možné.“

„Nikto nedokáže predvídať, čo prinesie nedeľa, ale myslím si, že máme tempo. Je jasné, že potrebujeme zabodovať s oboma autami. Carlosovi naordinujeme agresívnu stratégiu a uvidíme, čo to nakoniec prinesie,“ dodal Vasseur.

Večná škoda, že napriek zlepšenej forme je záver sezóny plný premárnených príležitostí. Iste, kryt kanála v Las Vegas mohlo Ferrari zo svojej pozície ťažko ovplyvniť, ale únik paliva v Katare, diskvalifikácia Charlesa Leclerca v Austine a problém v zahrievacom kole v Brazílii sú všetko úplne zbytočné straty, ktoré môžu Ferrari v nedeľu mrzieť rovnako ako predčasné vypadnutie Carlosa Sainza už v Q1.

„Nanešťastie sme ho vyslali na trať neskoro. Ocitol sa v premávke a nemohol sa poriadne pripraviť. Veríme však, že v nedeľu sa môže posunúť vyššie. Auto sa teraz zdá byť vcelku konzistentné aj počas dlhých stintov a preto sme presvedčení, že môžeme zabojovať o druhé miesto v Pohári konštruktérov. Musíme sa sústrediť len na seba,“ odkázal Vasseur.