logo F1online.sk

Bottasov manažér rokuje už aj s Red Bullom, má Vettel skutočne šancu?

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Ladislav Király
Ladislav Király25. 5. 2020

Kto by to bol povedal, že v deň, ktorý mal byť prvým po Veľkej cene Monaka, budeme riešiť špekulácie inokedy tradične vyplňujúce letnú prestávku. Ale presne tak sa má situácia; okruhová aktivita stíchla a v týchto chvíľach sa pomerne intenzívne rokuje o roku 2021 a ďalšom období.

Jedným z jazdcov, ktorí zatiaľ nemajú zaručenú budúcnosť, je aj Sebastian Vettel. Nemec po sezóne ukončí pôsobenie vo Ferrari a dá sa predpokladať, že v zákulisí už rozhadzuje siete. Podľa všetkého mieri predovšetkým na Mercedes.

„Hovoril som so Sebom a naznačoval, že ak by sa vedel dostať do víťazného tímu, pokračoval by,“ reagoval poradca Red Bullu pre motoršport Helmut Marko v rozhovore pre nemeckú televíziu Sky.

Nedávny tweet z dielne talianskeho novinára menom Giuliano Duchessa hovoril o tom, že vedenie Daimleru „tvrdo bojuje za Vettela“, avšak šéf tímu Toto Wolff a rovnako aj Lewis Hamilton sú proti. Wolff by radšej dal šancu Georgovi Russellovi a Hamilton si pri sebe chce ponechať Bottasa.

Ťažko povedať, či ide o hodnoverný zdroj, ale postupom času prichádzajú na svetlo sveta aj ďalšie informácie. Stránka Motorsport-Total.com minulý týždeň informovala o tom, že manažér Valtteriho Bottasa Didier Coton oslovil Renault, nuž a podľa F1-Insider si oťukáva aj inú stajňu: „Prišli sme na to, že Coton pozval z rovnakého dôvodu na obed aj šéfa Red Bullu Christiana Hornera.“

Toto by mohlo naznačovať, že Bottas je na odchode z Mercedesu, ale vôbec to tak nemusí byť. Dobrý manažér si totiž vždy musí preverovať možnosti a nemôže ostať zaskočený. Inokedy by tieto rozhovory prebiehali v zákulisí padoku, ibaže teraz to nejde a je potrebné hľadať si iné cestičky.

Vráťme sa ešte na chvíľu k Mercedesu. Bude táto spoločnosť v F1 vôbec pokračovať? Dlho sa špekulovalo o tom, že možno skončí, no teraz tieto reči utíchli. Nástup nových pravidiel sa totiž o rok posunul a nemalo by význam odísť vo chvíli, keď tím disponuje víťazným autom. Alebo malo?

Skutočnosť, že Lewis Hamilton má zmluvu len do konca tohto roku, svoju budúcnosť rieši Valtteri Bottas a veľa sa špekuluje aj o Totovi Wolffovi a jeho možnom odchode napríklad do Aston Martinu, dáva priestor na všelijaké úvahy. „Nie je to len o tom, či predĺžim zmluvu ako šéf tímu, ale aj o tom, čo bude s týmto tímom ako takým,“ skonštatoval Wolff.

„Je zrejmé, že pod novým vedením tímu už Viedenčan nemá bianko šeky, ako mal za čias predchodcu Olu Källeniusa Dietra Zetscheho,“ píše F1-Insider. „Aj preto je možné, že Källenius rozhodne jazdeckú otázku sám a staví na veľký marketingový efekt, ktorý by Vettelovo najatie vyvolalo – a nie na športový aspekt.“

V tejto súvislosti dodajme, že stránka F1-Insider patrí medzi niekoľko najbližších k Sebastianovi Vettelovi. Takmer všetky dôležité informácie týkajúce sa tohto pretekára „unikali“ aj cez tento zdroj. Nemusí to teda byť len mlátenie prázdnej slamy.

Súvisiace články