logo F1online.skF1online.sk

Jake Dennis: Red Bull nerobí autá šité na mieru Verstappenovi, to Max sa prispôsobuje im

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 11. 2023

Už roky rokúce počúvame zo všetkých strán, že Red Bull dbá pri vývoji monopostov predovšetkým na to, aby vyšiel v ústrety potrebám Maxa Verstappena. Podľa Jakea Dennisa, ktorý zaskakoval za Holanďana v prvom piatkovom voľnom tréningu, však také niečo z praktického hľadiska možné nie je. A vysvetlil aj prečo.

Brit, ktorý v Milton Keynes zastáva pozíciu vývojového jazdca a inak pôsobí na plný úväzok vo Formule E, hovorí, že tvrdenia Verstappenových neprajníkov, podľa ktorých Red Bull stavia monoposty tak, aby vyhovovali Holanďanovmu jazdeckému štýlu, sú na míle vzdialené od pravdy. Prečo?

Nuž preto, že jednotlivé celky sa pri vývoji nových monopostov a ich následnom zveľaďovaní na nič také neorientujú – totiž ani nemôžu. Tímy sa jednoducho usilujú o to, aby boli ich autá čo najrýchlejšie. A či už budú alebo nebudú jazdecky vyhovovať tomu či onomu pretekárovi je vec náhody.

„Dnes som do toho prosto naskočil, autá Formuly 1 (obvykle) neriadim,“ vyslovil sa po prvom voľnom tréningu pre F1 TV Jake Dennis. „Trávim síce veľa času za simulátorom, ale akonáhle do tohto auta naskočíte, cítite sa úplne prirodzene. Nesúhlasím s tvrdeniami niektorých ľudí, ktorí hovoria, že je toto auto šité na mieru Maxovi. Auto sa dnes správalo presne tak, ako by sa pretekárske auto správať malo.“

„Myslím si, že ľudia, ktorí sú (voči Verstappenovi) často skeptickí, prichádzajú k záverom, že je toto auto vyrobené pre potreby Maxa. V tomto prípade tomu skutočne tak nie je. Každý z tímov sa jednoducho usiluje o to, aby postavil čo najrýchlejšie auto a jazdec sa mu následne musí prispôsobiť – a presne to urobil aj Red Bull. Max sa rok čo rok prispôsobuje autu (a nie naopak),“ dodal 28-ročný pretekár.

Súvisiace články

Diskusia