logo F1online.sk

Norris zo svojej nehody neobviňuje okruh vo Vegas: Bola to kombinácia viacerých vecí

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Lando Norris zažil v Las Vegas veľmi nepríjemný víkend. Kvalifikácia mu vôbec nevyšla a nedeľné preteky sa preňho skončili už v treťom kole veľmi tvrdou nehodou, po ktorej musel absolvovať návštevu nemocnice. Jeho šéf Andrea Stella po pretekoch médiám povedal, že hlavnou príčinou nehody bol hrboľ na trati. Aj keď Lando uznal, že asfalt rozhodil jeho McLaren, rozhodne sa zaň nesnažil skryť.

Určite išlo o veľmi tvrdý a nepríjemný náraz. Na jednej strane sa takéto veci v motoršporte stávajú, stačí pár centimetrov alebo nesprávny uhol a je z vás pasažier, na druhej strane je Norris jediným jazdcom, ktorému sa niečo také v Las Vegas stalo. Ku cti mu slúži, že sa o pár dní neskôr nesnažil vyhovárať na stav okruhu.

„Bola to kombinácia viacerých vecí,“ opísal Norris príčiny svojej nehody novinárom v Abú Zabí. „Tým očividným je pomerne veľký hrboľ na trati, potom studené pneumatiky a tiež nižšia svetlá výška než normálne (hlavne z dôvodu plnej nádrže, pozn. red.). Bolo to vlastne prvýkrát, čo som v tomto mieste nasledoval toľko áut. V takej premávke máte ešte menej priľnavosti. Pár ďalších drobností znamenalo, že hrboľ mal na auto ešte väčší vplyv než obvykle.“

„Myslím si, že som ho musel trafiť pod nejakým horším uhlom než normálne. Vedel som predsa, že tam je a musím si dať pozor. Zdá sa, akoby to malo na auto oveľa väčší vplyv než predtým. Možno v tom teda bolo aj trochu smoly,“ dodal Norris.

Ten tiež dostal otázku, či by trať zmenil, čím bol vlastne konfrontovaný so stanoviskom svojho šéfa. V porovnaní so Stellom však odpovedal trochu odlišne. „Ako som povedal, bola to kombinácia viacerých vecí a je dosť nepravdepodobné, že sa to stane znova. Keby som urobil všetko opäť úplne rovnako, neexistuje istota, že to aj skončí rovnako,“ povedal Norris.

„Možno stačilo ísť o tridsať centimetrov viac doprava alebo doľava, možno keby som mal pred sebou o jedno auto menej alebo vypol batériu o niečo neskôr, výsledok by bol odlišný. Je v tom množstvo premenných. Podľa mňa je teda trať samotná v poriadku. Nie je to najlepší okruh, na ktorom som kedy jazdil. Myslím si však, že málo priľnavý asfalt pre jazdcov všetko ešte zhoršil,“ dodal Lando.

Ten bol po nehode prevezený do nemocnice. Napriek tomu, že vyšetrenia v zdravotníckom stredisku na okruhu skončili dobre, delegát FIA nariadil ďalšie testy v nemocnici. Pri takýchto správach nám vždy prebehne mráz po chrbte, ale Norris uisťuje, že všetko bolo v poriadku.

„Popravde, necítil som sa zle. Chceli len vykonať množstvo kontrol. Zdá sa, že je to dnes nejaká nová norma. Bol som v poriadku. Asi ste počuli, že som bol dosť zadýchaný. V momente nárazu som zrejme vydychoval alebo sa nadychoval v nesprávnom čase. Asi ma to trochu prekvapilo,“ skonštatoval Norris.

„Všetko sa udialo veľmi rýchlo a bol to pomerne tvrdý náraz. Bol som však v poriadku a nič ma netrápilo. Skôr som bol frustrovaný. Odporučili mi, aby som sa na pár dní uvoľnil a relaxoval, ale to je všetko. Keď som vyskočil z auta, bol som trochu otrasený a zaskočený, ale potom už bolo všetko v poriadku,“ uzavrel rodák z Bristolu.