logo F1online.sk

Vasseur si v boji s Mercedesom verí: Momentálna forma hovorí v náš prospech

Charles Leclercv
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Zatiaľ čo v súťaži jednotlivcov sme už spoznali mená troch najúspešnejších jazdcov aktuálneho ročníka, v Pohári konštruktérov sa o druhé miesto v šampionáte bojuje do posledných chvíľ. Mercedes a Ferrari delia iba štyri body, a preto možno očakávať, že to medzi týmito dvoma celkami bude v záverečných pretekoch v Abú Zabí poriadne iskriť. Kto napokon zo súboja vzíde víťazne, sa neodvážia predikovať ani tí najväčší odborníci. Frédéric Vasseur však verí, že to bude Scuderia, pretože, ako hovorí, momentálna forma hrá v prospech tímu z Maranella.

Ešte prednedávnom to vyzeralo tak, že si Mercedes druhé miesto v šampionáte bez väčších problémov udrží. Preteky v Brazílii a v Las Vegas však nevyšli tímu z Brixworthu a Brackley podľa predstáv, čo Ferrari patrične využilo a na nemeckého súpera sa dotiahlo.

O vicemajstrovi v tímovej súťaži sa tak rozhodne až v záverečných pretekoch ročníka v Abú Zabí, v ktorých FrédéricVasseur verí, budú mať navrch jeho zverenci. „Ak si uvedomíte, že pred pár pretekmi sme na Mercedes strácali 60 bodov, tak dospejete k záveru, že sme na dobrej ceste (Mercedes poraziť),“ vyslovil sa Frédéric Vasseur.

„V Abú Zabí to ale bude o inom. Štyri body sú buď nič, alebo naopak príliš veľa. Boli sme však konkurencieschopní na rôznych tratiach – v Monze, Singapure či v Mexiku – za rôznych poveternostných podmienok a na rôznych pneumatikách, a preto môžeme byť pred Abú Zabí viac, než len plní odhodlania. Momentálne forma hovorí v náš prospech, ale uvidíme, ako to napokon celé dopadne.“

Vasseur tiež naznačuje, že forma Ferrari graduje aj vďaka skutočnosti, že tím z Maranella s pribúdajúcim časom čím ďalej tým lepšie hospodári s pneumatikami – a to na typologicky rôznych tratiach.

„V práci s pneumatikami sme si počínali dobre aj pri iných príležitostiach, nielen v Las Vegas,“ poznamenal 55-ročný Francúz. „Správne narábať s pneumatikami je náročné pre každého, azda až na Red Bull, ktorému sa to darí v priebehu celej sezóny. Red Bullom pneumatiky fungovali za každých podmienok, ale ostatné tímy sú raz hore a inokedy dole. My sa momentálne snažíme zostať hore.“

„Napríklad taký Mercedes sa minulý týždeň (v Brazílii) s manažmentom pneumatík vyložene trápil, no tento víkend odjazdil vcelku slušné preteky. Víkend čo víkend je to iný príbeh. Dnes (v nedeľu) boli podmienky v porovnaní so zvyškom sezóny dosť chladné a pneumatiky sa nám darilo spravovať dosť dobre. Nazdávam sa, že tomu tak nebolo len tento víkend, ale v posledných niekoľkých pretekoch. Platí však, že pri manažmente pneumatík je to vždy na hrane,“ uzavrel Vasseur.