logo F1online.sk

Alonso sa vo Vegas nebavil: Tieto autá sa sem nehodia

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Názory, názory, všade samé názory. Veľká cena Las Vegas priniesla najpestrejšiu škálu emócií. Od veľkej kritiky až po nadšenie zo skvelých pretekov. Je zrejmé, že nie všetko bolo dokonalé, ale tunajšia trať nám ponúkla možno najlepšie preteky v roku. Aj keď okruh v Las Vegas nie je zvlášť vzrušujúci, rozhodne ponúkol skvelú šou. Podľa Fernanda Alonsa však zostáva prostým faktom, že súčasná Formula 1 sa na túto trať nehodí.

Ak má terajšia generácia monopostov nejaké slabiny, tak je to rozhodne prejazd cez pomalé zákruty. Okruh vo Vegas bol špecifický dlhými rovinkami, ktoré predeľovali sekcie pomalých zákrut. Podľa slov Fernanda Alonsa to nielenže nie je žiadna zábava, ale tiež nejde o ideálne prostredie pre súčasnú Formulu 1.

„Na tomto type okruhov sa počas jazdy príliš nepobavíte,“ povedal španielsky matador pre médiá po skončení Veľkej ceny Las Vegas. „Idete rýchlosťou 360 kilometrov za hodinu, nemáte žiadnu priľnavosť a auto šialene poskakuje. Viem, že pri pohľade zvonku možno vyzerá šou dobre, ale tieto autá nie sú stavané na to, aby prechádzali zákruty rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu.“

„Súčasná generácia monopostov je stvorená pre okruhy ako Suzuka, Barcelona alebo Silverstone. Práve tam potrebujeme vyvážiť šampionát a kalendár. Presne to aj robíme, ale musíme zachovať tradičné trate, na ktorých môžu tieto autá zažiariť,“ dodal Alonso.

Treba však povedať, že podobne ako mnohí ďalší, ani Fernando nebude na Las Vegas spomínať v najlepšom. Pritom si za to môže v podstate sám. Jeho ohromujúci optimizmus v nájazde do prvej zákruty by sme pokojne mohli označiť za Alonsovu najväčšiu chybu v doterajšom priebehu sezóny. Ostatne to však nie sú také kritické slová, keďže Fernando v tomto roku urobil skutočne minimum chýb.

„Ešte som nevidel opakované zábery a musím sa pozrieť, čo sa tam stalo. Myslel som si, že moje preteky skončili. Stratil som kontrolu nad autom a teraz neviem, či som sa ocitol v sendviči medzi dvoma autami alebo som bol sám, ale keď som videl Alfu Romeo Valtteriho Bottasa, myslel som si, že je po všetkom. Musím byť teda spokojný s konečným umiestnením a tým pár bodmi, čo som získal,“ povedal Alonso.

Súvisiace články