logo F1online.skF1online.sk

Verstappen si podal aj snahy Liberty: Preteky nemajú byť zámienkou prísť sa ožrať

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2023

Liberty Media sa neustále usiluje pritiahnuť k Formule 1 nových fanúšikov, čo by ani Maxovi Verstappenovi nemuselo vadiť. Úradujúcemu majstrovi sveta však prekáža štýl, akým to robí. Má totiž pocit, že nevychováva skutočných fanúšikov športu, ale len pripravuje priestory pre lacnú zábavu.

Je očividné, že Maxa Verstappena to v Las Vegas vôbec nebaví. Toľko kritických vyjadrení sme už dávno nepočuli z jeho úst. O to viac sú jeho slová zarážajúce, že preteky v Las Vegas spoluorganizuje samotná Liberty Media, ktorá z nich chce spraviť top predstavenie roka. Čo na srdci, to na jazyku, povedal si však Holanďan pri komentovaní podujatia, ktoré podľa neho z 99 percent pozostáva zo šou a len z jediného percenta ide o samotný šport.

“Keď som bol malý chlapec, bolo to o emócii k športe, do nej som sa zamiloval. Nie do šou okolo tohto športu. Na tom by vám ako pravovernému jazdcovi nemalo záležať,” vysvetľuje svoj odmietavý postoj Max Verstappen, ktorého môžeme považovať za pretekárskeho puritána. “Monopost Formuly 1 na mestskom okruhu neožíva, nie je to ani vzrušujúce.”

Pilot Red Bull i napriek tomu od seba odlišuje jednotlivé mestské trate. Zatiaľ čo okruh v Monaku prirovnáva k “Lige majstrov Formuly 1”, jazdiť v Las Vegas je oproti tomu len akási zatuchnutá “piata liga”.

“Je to o poriadnych okruhoch. Keď prídete na miesta ako Spa alebo Monza, majú v sebe veľkú emóciu a vášeň. Vidieť tam fanúšikov je neuveriteľné. Keď tam naskočím do kokpitu, som celý nažhavený. Milujem jazdu na takých miestach,” prezrádza trojnásobný majster sveta.

Naproti tomu Liberty Media sa do Las Vegas nesnaží prilákať fanúšikov, ktorí žijú motoršportom, ale z hlavného ťahúňa víkendu robí sériu “náhodných šou”, myslí si Verstappen. Koncerty, bary a párty ľudí nezblížia s efjednotkou, ale skôr s alkoholom a zábavou, ktorá nijako neupevňuje vzťah fanúšika s príbehmi, ktoré sa píšu na trati.

“Chápem fanúšikov, že aj oni potrebujú robiť niečo mimo trate. Podľa mňa je však dôležitejšie sa postarať o to, aby chápali, čo my ako šport robíme,” vyučuje vedenie Formuly 1 Max Verstappen. “Väčšina z nich len príde na párty, dá si drink, zájde na koncert dídžeja alebo iné predstavenie. To však môžem robiť po celom svete. Môžem ísť na Ibizu, tam sa ožrať pod obraz boží a zabaviť sa. Toto sa však deje (na pretekoch).”

Vzápätí si kladie kľúčovú otázku: “Keď sem ľudia prídu, čoho sa stanú fanúšikmi? Možno chcú vidieť svojich obľúbených umelcov, trochu si vypiť s priateľmi, potom si vyraziť a zažiť šialenú noc. Nechápu však, čo tu v skutočnosti robíme, čo dávame do toho, aby sme podali dobrý výkon.”

Formula 1 získala v USA fanúšikov najmä zásluhou série Drive to Survive, ktorá sa takisto viac venuje zákulisným pletkám či vytváraním umelej drámy. Ak sa tá pominie, ako dlho sa takíto “novopečení” fanúšikovia udržia pri Formule 1, ak ich samotná Liberty nenaučí milovať šport? Drámu si každý nájde kdekoľvek, ale Formula 1 je len jedna.

“Kiežby šport viac upriamil pozornosť na takéto veci a takisto vysvetľoval, čo daný tím robí, čo dosiahol, o čo sa usiluje. Mne sa to zdá byť oveľa dôležitejšie ako tieto náhodné šou. Ja pre to nemám veľkú vášeň. Mám rád emócie a vášeň spojené s takýmito miestami. Milujem Vegas, ale nie pre to, že by som tu chcel jazdiť v monoposte F1,” pokračoval Verstappen.

Holanďan napokon ubezpečil, že Las Vegas ako miesto sa mu skutočne neprotiví. “Milujem, keď si môžeme dať pár drinkov, staviť všetko na červenú, dať si fajn jedlo, ale emócie či vášeň? Tá tu v porovnaní s tradičnými okruhmi chýba.”

Súvisiace články

Diskusia