logo F1online.skF1online.sk

Za úspech sa musí platiť. Verstappen vysolí za superlicenciu viac než milión eur

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Max Verstappen sa stane vôbec prvým pilotom v histórii Formuly 1, ktorý zaplatí za predĺženie superlicencie viac ako jeden milión eur. Pýtate sa, prečo až toľko? Nuž, čítajte a dozviete sa.

Vo všeobecnosti platí, že úspešnejší piloti zaplatia za superlicenciu omnoho viac než piloti, ktorí bodujú iba sporadicky. Prečo je tomu tak? Preto, že suma, ktorú zaplatí ten či onen pretekár za superlicenciu, sa odvíja od toho, koľko počas sezóny nazbieral bodov. A keďže ich trojnásobný majster sveta pozbieral nesmierne veľa, bude musieť siahnuť do vrecka omnoho hlbšie ako jeho súperi.

Koľko presne Verstappen za superlicenciu zaplatí?

Každý jeden získaný bod stojí pretekára v roku 2023 podľa Speedcafe 2 247 eur. Keďže ich dosiaľ získal Verstappen už 524, aj keby do konca ročníka viac nebodoval, len body samotné ho budú stáť 1 177 428 €. K tomu ešte treba pripočítať paušálny poplatok, ktorý bude za rok 2023 na úrovni 11 128 eur a dostaneme sa na konečnú čiastku – 1 188 556 €.

Netreba však zabúdať na to, že absolútne dominantný a ctižiadostivý Verstappen ešte nejaký ten bod v Las Vegas a Abú Zabí určite získa. Teoreticky si môže pripísať ešte 52 bodov, čo bo v konečnom súčte znamenalo, že by mu ich na konte svietilo 576. V takomto prípade by Verstappena vyšla vstupenka pre nadchádzajúci ročník až na 1 305 400 €.

A čo ostatní jazdci?

Po Verstappenovi by nasledovali Pérez s Hamiltonom, ktorých by stála superlicencia k dnešnému dňu niečo cez pol milióna eur. Naopak, najmenej by spomedzi súčasných pilotov štartového poľa nateraz „zacvakal“ Logan Sargeant, a to 13 375 €.

Kompletná tabuľka:

Súvisiace články

Diskusia