logo F1online.sk

Piastri si z pretekov spravil súkromné testy

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Štart pretekov sa premenil na jeden veľký chaos, na ktorý doplatili viacerí jazdci. Najviac však Oscar Piastri, ktorý okamžite vypadol z bojov o prvú desiatku. So stratou celého kola si uvedomoval, aká je jeho situácia zúfalá, a tak si aspoň z pretekov spravil súkromné testovacie jazdy.

Oscar Piastri sa stal obeťou nešťastnej kolízie Haasov s Alexom Albonom. Keď sa Austrálčan vrátil do boxov a mechanik sa dotkol jeho zadného krídla, začalo sa triasť ako huspenina. Tím ho teda pokorne začal zatláčať do garáže a oznámil mu, že to je koniec.

V tej chvíli však ešte netušil, že riaditeľstvo pretekov vyvesí červenú vlajku. Mechanici mali nakoniec dosť času na opravu auta. Okrem zadného krídla stihli Piastrimu vymeniť aj podlahu, no veľmi im nepomohlo riaditeľstvo pretekov, ktoré Piastrimu neumožnilo vrátiť sa do líderského kola. So stratou celého okruhu a štartujúc z boxovej uličky bolo jasné, že na body dosiahne len v prípade, že z pretekov odstúpi ešte aspoň šesť monopostov.

Oscar Piastri nakoniec obsadil štrnáste miesto za Danielom Ricciardom, ale s tým sa stihol zmieriť už v kokpite. “V prvej zákrute som zošliapol brzdy, pozrel som sa do zrkadla a zbadal som, ako niekoho pneumatika letí vzduchom. Pomyslel som si, že to nevyzerá veľmi dobre.”

“Jasné, potom som pocítil náraz. Je to škoda, ale nemohol som s tým nič robiť,” skonštatoval pilot McLarenu, ktorý však časť viny pripisuje aj sebe, a to za kvalifikáciu. “Keď sa kvalifikujete na takýchto pozíciách, vystavujete sa riziku pri takýchto veciach. Žiaľ, všetko sa to rozbehlo už v piatok. Potom som sa snažil udržať v líderskom kole a naučiť sa toho čo najviac, pretože toto nebol zrovna najľahší víkend.”

Po pretekoch v Abú Zabí nás čakajú posezónne testy, a tak si Piastri spravil malý predkrm. “Ďakujem úžasnej snahe všetkých, že za 20 minút dali moje auto dokopy, čo nebola vôbec ľahká úloha. Mal som teda k dispozícii ďalších 70 kôl, o ktoré by som inak prišiel. Veľa som sa naučil aj s výhľadom na budúci rok, keď sa vrátim.”

Podľa Andreu Stellu auto síce bolo pojazdné, ale drobné krídelká v okolí difúzora boli stále poškodené, takže Piastri jazdil s “výrazným časovým hendikepom”.

Z pretekového experimentovania môže niečo vyťažiť nielen rodák z Melbourne, ale aj samotný tím. “Po sobote som si chcel vyskúšať nejaké veci, a tak som s nimi dosť experimentoval. Niektoré boli úspešné, iné nie. Ale toto je veľmi ojedinelá príležitosť si niečo také skúsiť.”

“Bol by som radšej, keby sa mi takáto šanca vôbec nenaskytla, ale keď som ju už dostal, pri tomto nedostatku testovacích dní ju treba zužitkovať,” uzavrel nevydarený víkend v Sao Paule.