logo F1online.sk

Pretekár Formuly E získal virtuálne pódium podvodom, nejazdil totižto on

Daniel Abt, foto z hry
© Twitter/Audi Sport
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2020

História motoršportu určite nie je chudobná na podvody, veď nejde o žiadne drobné. Posledné týždne sa však jazdí len na virtuálnych okruhoch, nuž by sa mohlo zdať, že na nich ani nie je dôvod podvádzať, najdôležitejšie je zabaviť divákov. Daniel Abt, pilot tímu Audi Sport ABT Schaeffler Formuly E, mal však na to iný pohľad.

V sobotňajších pretekoch získal jeho monopost pódiové tretie miesto, no napokon vysvitlo, že v simulátore nesedel spomínaný Abt, ale profesionálny hráč Lorenz Hörzing. Podľa portálu The Race organizátori odhalili podvod vďaka preskúmaniu IP adries. Z nich zistili, že za volantom simulátora nemohol sedieť Abt.

Skúmanie IP adries nasledovalo po ohlasoch viacerých pilotov, ktorí už počas prenosu mali podozrenie, že niekto 27-ročného Nemca imituje. Piloti neverili, že by sa dokázal kvalifikovať na druhom mieste a následne dokonca viesť preteky. Za pravdu im dávajú aj Abtove štatistiky; v kvalifikácii zatiaľ neskončil vyššie ako na deviatom mieste, v pretekoch to bolo ešte horšie, na lepšiu než pätnástu priečku až doteraz nemal.

“Danielovi neverím… Určite niekto jazdil za Daniela,” nechal sa počuť Stoffel Vandoorne, majiteľ druhého miesta zo včerajších pretekov, ešte počas prenosu. Abtov podvod chcel dokázať aj tým, že mu zavolá: “Daniel, Daniel… Čo robíš? Poďme zavolať Danielovi!” Po chvíľke ticha so smiechom oznámil: “Nezdvíha.”

Iný pilot Formuly E dodal: “Je to smutné, robíme to, aby sme divákom ponúkli nejakú šou, aby sme reprezentovali našich sponzorov, no čo je najdôležitejšie, pre dobrú vec s organizáciou UNICEF. Uvidíme, čo prinesú výsledky vyšetrovania, ale medzi nami: Je to jasné.”

Aby sa Formula E vyhla podobným prípadom, počas živého vysielania zverejňuje zábery všetkých dvadsiatich jazdcov. V Abtovom prípade však niečo bránilo vo výhľade na jeho tvár, malo ísť o mikrofón. Okrem toho po pretekoch prestal fungovať Abtov stream, čo vraj zapríčinili problémy s internetovým spojením medzi ním a vedením priameho prenosu. Abt, čerstvý držiteľ pódia, sa tak po “vynikajúcom” výkone divákom cez priamy prenos nijako neprihovoril.

“Daniel Abt”, druhý rad vpravo:

Popretekové rozhovory s trojicou najlepších:

Abt bol nakoniec z pretekov diskvalifikovaný a podľa hovorcu Formuly E bude musieť venovať 10 tisíc eur na charitu.

“Chcel by som sa ospravedlniť Formule E, všetkým fanúšikom, môjmu tímu a kolegom jazdcom za to, že som v sobotu prijal pomoc zvonku,” napísal v nedeľu ráno Abt. “Nebral som to tak vážne, ako som mal. Je mi to veľmi ľúto, pretože viem, koľko úsilia išlo do tohto projektu zo strany Formuly E.”

“Som si vedomý toho, že môj prečin zanechá tmavú škvrnu, ale nebolo to myslené zle. Samozrejme, že akceptujem diskvalifikovanie z pretekov. Okrem toho venujem 10 tisíc eur na charitatívny projekt,” dodal Abt.

Po kontroverznej nehode Pagenauda s Landom Norrisom na Indy či vyhadzove NASCAR pretekára Kyla Larsona za rasistickú poznámku počas e-podujatia tak ide o ďalší zaujímavý kúsok na poli virtuálneho pretekania.