logo F1online.skF1online.sk

Tresty, tresty, tresty. Na štarte sa prepadnú až traja jazdci (+ ŠTARTOVÝ ROŠT)

George Russell a Pierre Gasly v boxovej uličke
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Komisári sa po kvalifikácii rozhodli neprižmúriť ani jedno oko. Najskôr udelili penalizáciu Georgeovi Russellovi, no tým sa ich večerná “zábavka” s trestami neskončila. Okrem mladého Brita sa v nedeľu na štarte prepadnú ďalší dvaja piloti.

George Russell, Esteban Ocon a Pierre Gasly. Všetci traja sa v piatok dopustili rovnakého priestupku. Porušili nový článok, ktorý riaditeľ pretekov “uzákonil” len pred víkendom v Sao Paule.

Ako sme vás už informovali, po novom je zakázané spomaľovať priamo v boxovej uličke. Ak si chcú piloti vytvoriť medzeru za jazdcom vpredu, musia tak spraviť za semaforom, ktorý je umiestnený na konci boxov, a zároveň pred bielou čiarou SC2.

Má to však podmienku, na ktorú spomínaná trojica akosi zabudla. Je nutné sa pri tom držať čo najviac vľavo, aby ich ostatní mohli predbehnúť, čo podľa komisárov nebolo dodržané. Tri verdikty sa podobajú ako vajce vajcu a majú aj totožné závery: Každý pilot z spomínanej trojice na štarte príde o dve priečky.

Aktualizované poradie na štartovom rošte do nedeľnej veľkej ceny vyzerá nasledovne:

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Lance Stroll
  4. Fernando Alonso
  5. Lewis Hamilton
  6. Lando Norris
  7. Carlos Sainz
  8. George Russell
  9. Sergio Pérez
  10. Oscar Piastri
  11. Nico Hülkenberg
  12. Kevin Magnussen
  13. Alex Albon
  14. Esteban Ocon
  15. Pierre Gasly
  16. Júki Cunoda
  17. Daniel Ricciardo
  18. Valtteri Bottas
  19. Logan Sargeant
  20. Kuan-jü Čou

V sobotu nás čaká ďalšia kvalifikácia zvaná šprintový rozstrel, tak sme zvedaví, či sa FIA rozhodne toto pravidlo celkom vymazať alebo upraviť, alebo ho ponechá v súčasnej podobe.

Na záver ešte doplňme, že prípad Sergia Péreza, za ktorým Max Verstappen vybehol až na trávnik, nakoniec komisári neriešili.

Súvisiace články

Diskusia