logo F1online.sk

Russell doplatil na šalamúnske pravidlo. Komisári mu udelili trest

George Russell
© Twitter/George Russell
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2023

George Russell sa po piatku možno tešil na to, že bude štartovať aspoň zo šiesteho miesta, no komisári mu vzali aj túto drobnú radosť. Za porušenie nariadení riaditeľa pretekov sa v nedeľu prepadne o dve priečky. Brit teda klesne zo šiestej pozície na ôsmu.

Z jeho trestu budú profitovať Lando Norris a Carlos Sainz, ktorí si v piatok nepohnevali riaditeľstvo pretekov ani komisárov. Treba však uznať, že riaditeľ pretekov Niels Wittich vydal naozaj šalamúnsky príkaz, ktorý špeciálne na okruhu v Sao Paule zvyšuje riziko nehôd na výjazde z boxov.

Čo sa vlastne stalo? Po vyčkávaní jazdcov v boxovej uličke, ktoré sme videli na posledných veľkých cenách, sa riaditeľstvo pretekov rozhodlo v pravidlách upratať. Od VC Sao Paula teda platí, že v boxoch už nie je dovolené zbytočne spomaľovať či zastavovať, ak si chce niekto vytvoriť priestor za autom pred sebou.

Po novom to smie robiť až za boxovou uličkou tak, že sa bude držať čo najviac vľavo, aby po pravej strane mohli prejsť tie autá, ktoré sa nechcú zdržiavať.

Interlagos má však výjazd koncipovaný dosť neštandardne, keďže sa vlní medzi dvoma bariérami. Vznikajú tak neprehľadné situácie, ktoré môžu viesť až ku kolíziám. Napríklad Maxovi Verstappenovi nechýbalo veľa a takmer vrazil do prevodovky Sergia Péreza. Zachránil sa tým, že vyšiel až na trávnik. Výjazd tu navyše nie je obzvlášť široký, takže by sme mohli argumentovať, že pokyn riaditeľa pretekov bezpečnosť podujatia skôr znížil ako zvýšil.

“Aby sa predišlo situáciám, aké sa vyskytli v Mexiku, pokyny riaditeľa pretekov pre toto podujatie zahŕňajú aj špecifickú stať o tom, že ísť pomaly na výjazde z boxov a vytvoriť si medzeru je povolené pred čiarou SC2,” približujú okolnosti Russellovho prípadu komisári. “Avšak, jazdec sa pri tom musí držať čo najviac vľavo, ako je to možné, aby ostatným umožnil prejsť po pravej strane.”

George Russell tento bod nedodržal a “nedržal sa úplne naľavo”. “Dôsledkom je, že nasledujúce autá ho nedokázali predbehnúť, ako to bolo zamýšľané v inštrukciách riaditeľa pretekov. Toto je jasným porušením formulácie a myšlienky položky 14 pokynov riaditeľa pretekov.”

Súvisiace články