logo F1online.skF1online.sk

Podporujte svojho favorita, ale tiež rešpektujte ostatných, vyzval fanúšikov Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Vo Formule 1 sme v minulosti neboli úplne zvyknutí na znepriatelené fanúšikovské tábory. V roku 2021 a krátko po ňom sa nám však párkrát stalo, že došlo k vybučaniu Maxa Verstappena v Silverstone alebo Lewisa Hamiltona v Zandvoorte. Vzhľadom na dominantný obraz sezóny 2023 to vyzeralo, že sa nám vášne trochu upokojili, ale po skúsenosti v Austine je otázka rešpektu k súperovi opäť na stole.

Vlastne ešte stále nevieme, či boli piskot a bučanie namierené proti nedeľnému víťazovi Maxovi Verstappenovi alebo guvernérovi Texasu Gregovi Abbottovi. V každom prípade, skandovanie „Checo, Checo“, bučanie počas holandskej hymny či počas odovzdávania trofeje, neboli dokonalou reklamou pre Formulu 1. Tentokrát to však nevyzeralo na fanúšikov Lewisa Hamiltona, ktorých bolo v Texase neúrekom, ale na tábor Sergia Péreza, pre ktorého sú preteky v Austine takmer ako domáce.

Asi preto dokážeme pochopiť, prečo Red Bull zvýšil pred mexickým podujatím bezpečnostné opatrenia a priplatil Verstappenovi nejakého toho osobného strážcu navyše. Max však po štvrtkovom príchode na okruh s úsmevom oznámil, že Mexičania ho privítali veľmi pekne. „Úprimne, dostalo sa mi vrelého a veľmi milého prijatia,“ povedal Verstappen pre britskú televíziu Sky Sports.

„Samozrejme, ľudia sa ma na to pýtajú, ale ja som sem prišiel pracovať a zatiaľ sa mi dostalo úžasného prijatia. Toto miesto bolo vždy úžasné a dúfam, že to tak bude platiť aj naďalej a pre všetkých,“ povedal holandský pretekár.

Vo Formule 1 nie sú podobné problémy žiadna novinka a v posledných rokoch to zakaždým sprevádzala určitá diskusia. Verstappen preto považuje za dôležité, aby sa o tom hovorilo, pretože bučanie počas národnej hymny skutočne nepovažuje za vhodné. „Netýka sa to len Mexika, ale nášho športu vo všeobecnosti. V posledných rokoch sme získali množstvo nových fanúšikov, ktorí možno reagujú trochu odlišne ako predtým,“ povedal holandský pretekár.

„Samozrejme, podľa mňa je skvelé, keď podporujete svojho favorita, ale musíte tiež rešpektovať ostatných, zvlášť keď na stupňoch víťazov hrá národná hymna. Podľa mňa je vždy dosť neúctivé, keď fanúšikovia bučia počas takýchto okamihov. Preto si myslím, že je dôležité pokúšať sa zlepšiť povedomie o týchto otázkach, pretože sa to nestalo len vo Formule 1, ale aj v ostatných športoch,“ odkázal Verstappen.

Trojnásobný šampión tiež dostal otázku, či bol nesúhlas skutočne namierený proti nemu a nie napríklad proti guvernérovi. „Nie, to si nemyslím,“ odpovedal Max. V každom prípade však podľa jeho slov stále platí, že bučanie nie je vhodné, nech smeruje proti komukoľvek. „Nezáleží na tom, či je to teraz namierené proti mne alebo proti guvernérovi. Ide vo všeobecnosti o to, aby a zvýšilo povedomie o tejto otázke,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia