logo F1online.sk

Ricciardo: Monako 2016 ma strašilo ešte dva roky

Daniel Ricciardo v Red Bulle
© zdroj: twitter.com/skysports
Marek Hlavatý
Marek Hlavatý24. 5. 2020

Daniel Ricciardo priznal, že prehra z ulíc Monaka v roku 2016 ho prenasledovala ešte dva roky – až kým si nenapravil chuť vytúženým víťazstvom. V príspevku na svojom účte na Twitteri spomína na zúrivosť, ktorú cítil po zbabranej zastávke v boxoch, na pódium po pretekoch aj na zadosťučinenie, ktoré prežíval na rovnakom mieste o dva roky neskôr.

Prenesme sa teraz späť do roku 2016. Ricciardo v Red Bulle vyhráva kvalifikáciu o menej ako dve desatiny pred Rosbergom, nasleduje Hamilton a zvyšok poľa zaznamenáva už veľké straty. Austrálčan štartuje do pretekov z prvého miesta a 31 kôl sa mu darí kontrolovať priebeh Veľkej ceny. Na začiatku toho ďalšieho zamieri do boxov, no mechanici sú nepripravení, nemajú nachystané pneumatiky a zastávka trvá nekonečných 13,6 sekundy. Na výjazde sa objaví za – už vedúcim – Lewisom Hamiltonom a v rovnakom poradí dôjdu až do cieľa.

V rozhovore po pretekoch Ricciardo vtedy povedal: “Do boxov som bol zavolaný, ja som nevolal. Mali byť teda pripravení.” Na ďalšie otázky týkajúce sa dôvodov zlyhania sklamaný Austrálčan odpovedal: “Neviem a práve teraz ani nechcem nič počuť. Úprimne, chcem odtiaľto čím skôr vypadnúť. Myslím si, že som spravil všetko správne, dal som do toho všetko, ale trofej má Lewis. Mal som vyhrať a nevyhral som. Som sklamaný a myslím, že nie je dôvod to tajiť. Bolí to.”

Teraz sa vráťme opäť do roku 2020. Daniel Ricciardo sa k spomínaným udalostiam vracia prostredníctvom svojho účtu na Twitteri, kde píše: “Už sú to štyri roky, ale stále si pamätám každý jeden detail akoby to bolo nahraté na videu a premietané v mojej hlave. Presne si vybavujem ako som zatáčal k tunelu a bol som maximálne naštvaný,” píše.

“Po pretekoch som sa nechcel s nikým rozprávať, určite som nepotreboval počúvať žiadne podporné slová a prejavy sympatií. Vyslovene vo mne kypela zlosť. Spomínam si, ako som stál na pódiu vedľa Lewisa, ktorý vyhral preteky, ktoré som ja držal pod kontrolou. Vôbec som tam vtedy nechcel stáť,” pokračuje.

O dva roky neskôr si Daniel napravil chuť, keď po štarte z pole position preteky vyhral. A ešte akým spôsobom! Po pokojnom štarte a nie práve najdramatickejšej úvodnej fáze pretekov v 28. kole hlási Ricciardo stratu výkonu. Porucha na MGU-K stála jeho Red Bull štvrtinu výkonu. Päťdesiat kôl do cieľa. Ferrari Sebastiana Vettela tesne za chrbtom. Aby toho nebolo málo, čoskoro Red Bullu vypovedali službu aj siedmy a ôsmy prevodový stupeň, po zvyšok pretekov Danielovi muselo stačiť prvých šesť.

Ako píše: “Nebudem klamať, stále ma prenasledovala tá prehra spred dvoch rokov. Prvé, čo mi preblesklo hlavou, bolo, že mi opäť víťazstvo prekĺzne pomedzi prsty. Bol to stres, jednoducho kvôli tomu, čo sa tu stalo v predminulej sezóne. Jediné, na čo som dokázal myslieť, bola absolútna odhodlanosť, že tentokrát si to už nenechám vziať.

Ďalej pokračuje: “Víťazstvo som si samozrejme užil. Pár dní mi trvalo, kým som to celé vstrebal, ale ten nedeľný večer po pretekoch…. Bol som na dne síl, absolútne vyčerpaný. Bola to obrovská úľava a satisfakcia.”

Napriek kontrastným emóciám, ktoré Daniel prežil v uliciach Monte Carla, netají, že na preteky v Monaku sú jeho obľúbené: “Nie je žiadne tajomstvo, že na Monako sa teším viac ako na akékoľvek iné podujatia v kalendári. Ale teraz? Teraz by som zobral akékoľvek preteky, kdekoľvek by sa jazdilo. Dúfajme, že už čoskoro budeme pretekať,” dodal na záver.

Súvisiace články