logo F1online.sk

Ecclestone: Schumi to mal ťažšie ako Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2020

Lewisa Hamiltona čaká tento víkend reparát. Už pred dvomi týždňami sa z neho mohol stať spoludržiteľ rekordu za počet víťazstiev, no kvôli jeho problémom v Rusku je Michael Schumacher stále jediným pilotom, ktorý triumfoval 91-krát. Či sa mu ho podarí vyrovnať alebo nie, Bernie Ecclestone má na to svoj názor — Hamilton mal vraj cestu k nemu jednoduchšiu.

Britskému pretekárovi určite pomohol fakt, že sezóny sú v poslednom desaťročí o niečo dlhšie, a tak získať väčší počet víťazstiev je jednoduchšie. V prípade Lewisa Hamiltona navyše platí, že od roku 2014 má neporaziteľný monopost a po väčšinu času mu robil konkurenciu len jeho tímový kolega.

V podobnej situácii bol aj Michael Schumacher počas jeho zlatých čias vo Ferrari, no Bernie Ecclestone si myslí, že predsa len to mal nemecký pretekár náročnejšie. “Keď Schumi jazdil vo svojom aute, tak jazdil viac-menej samostatne,” hovorí pre agentúru AFP. “Hamilton má kadekoho, kto mu pomáha, hovorí mu, ako sú natlakované pneumatiky, aké rýchlosti dosahuje v zákrutách.”

“Za starých čias Alain Prost, ktorého veľmi obdivujem, pretekal od štartu až po šachovnicovú vlajku úplne sám,” pokračoval bývalý šéf efjednotky vyzdvihujúc časy, keď bola vysielačková komunikácia ešte len v plienkach. “Teraz to už tak nie je.”

Týmito vyjadreniami však Ecclestone nechce degradovať Hamiltonove úspechy, koniec-koncov nie je to jeho chyba, že sa technológie posunuli na úplne inú úroveň. “O Lewisovi nemôžete povedať nič zlé, nemôžete povedať, že by nebol dobrý. Ale o to mi ani nešlo.”

“Aký je dobrý v porovnaní s niekým iným? Je mimoriadne talentovaný a bol by v prvej päťke najlepších jazdcov za posledných 30 rokov. Bol lepší ako Michael? Bol by Michael lepší v tom aute? To sa nedá povedať,” pokračoval britský miliardár.

Kým veľká väčšina pretekárov sa zaoberá len motoršportom, záber Lewisa Hamiltona je oveľa väčší, čo ho odlišuje. “Povedal by som, že do čohokoľvek sa pustí, tak v tom nemá limity. Spôsob, akým sa oblieka — keby ste nevedeli, že Lewis je pretekár, nikdy by ste to o ňom nepovedali. Na druhej strane ak ste v minulosti uvideli Nelsona (Piqueta) či Schumiho, zbadali by ste, že sú to pretekári. Obliekali sa podľa toho.”

“To, čo robili, bol ich život. Pre Lewisa to nie je len o pretekaní. Je to iný životný štýl,” dodáva Ecclestone, ktorý vie Hamiltona prirovnať len k Ayrtonovi Sennovi. “Z tej staršej generácie sa Lewisovi najviac podobá Ayrton, a to kvôli jeho náboženskému presvedčeniu. Nemyslím si, že pri iných chlapcoch by sa našlo niečo, za čo by boli ochotní dať aj život.”